A karlsruhei magas légtérben a német szolgálat már egész nap biztosítja a szabad útvonalválasztást, de már tervezik a határokon átnyúló bővítést is.

Illusztráció (Forrás: Eurocontrol)

A német légiforgalmi szolgálat (DFS) már 2018-tól lehetővé tette a szabad útvonalak használatát a karlsruhei magas légtérben, de eddig ez csak az éjszakai órákban volt elérhető. Mostantól viszont már a teljes területen a nap 24 órájában biztosítja ezt.

Ezzel Európa egyik legkomplexebb forgalmú légterében is rövidebb útvonalakat repülhetnek a járatok, csökkentve üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást.

Az egész napos rendelkezésre állás bevezetéséhez rengeteg partnerrel kellett egyeztetni mind nemzeti, mind európai szinten. A környéken több nagy forgalmú repülőtér is található, amelyek induló és érkező forgalmával szintén számolni kellett a koncepció kidolgozásakor.

A légteret a légitársaságok mellett a német haderő, a Bundeswehr is használja, amely jelentős kiterjedésű, kiképzési célú légtérblokkal rendelkezik a térségben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az átállást a fentieken túl természetesen össze kellett hangolni a szomszédos légiforgalmi szolgálatokkal, az európai hálózatirányítóval (Eurocontrol NM) és az Egységes Európai Égbolt projekt fejlesztéseket koordináló csoportjával (SESAR) is.

Most, hogy itt hozzáférhető a szolgáltatás, a szomszédos országokkal közösen a DFS szakemberei elkezdik a határokon átnyúló szabad útvonalú légtér kialakítását.

Ezzel párhuzamosan tervben van a müncheni és brémai központból irányított, alacsonyabb légterek egész napos szabad elérhetőségének biztosítása is, hiszen ezek egyelőre csak az éjszakai órákban biztosítják a direkt útvonalak tervezését.