A legnagyobb európai hálózatos légitársaságok egyelőre kivárnak a koronavírus elleni vakcina kötelezővé tételével: a Lufthansa-csoport és az Air France-KLM légitársaságai az egyes országok jogalkotását tekintik majd iránymutatónak.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatója jelezte: amint lesz elérhető oltás az új koronavírus ellen, légitársasága ennek meglétéhez fogja kötni a nemzetközi utazást. Hozzátette: szerinte minden ország és légitársaság elő fogja ezt írni.

A hírekre a nagy európai légitársaságok is reagáltak, a német DPA hírügynökség jelentését szemlézve az Aero.de azt írta, a Lufthansa egyelőre nem szeretné, ha a védőoltás kötelező lenne a járatok fedélzetére lépéshez.

Forrás: Lufthansa Group

A német légitársasági csoport jelezte: ugyan nincs napirenden ilyen általános javaslat, de az országokba belépés szabályait az egyes államok határozzák meg.

Hasonlóan nyilatkozott Pieter Elbers, a KLM vezérigazgatója az Air France-KLM légitársasági csoport nevében a Bloombergnek. Mint mondta, remek hír a légiközlekedés számára, hogy jól működő oltások vannak, de az engedélyeztetés, az elosztás és tömeges oltás előtt még korai lenne arról beszélni, hogy ehhez kötnének bármilyen szolgáltatást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A vezérigazgató szerint ezt nem légitársasági, hanem állami szinten fogják kezelni, tehát nem a cégek, hanem a kormányok fognak dönteni a beutazási szabályokról.

Az International Airlines Group (IAG) a Lufthansa-csoporthoz hasonlóan három országban van jelen, így helyzete ugyanolyan bonyolult. A cég lapunk megkeresésére közölte: egyelőre nem kommentálják a kötelező vakcinával kapcsolatos híreket, és nyilatkozni sem szeretnének a témában.