A hetek óta tartó stabil bővülés eredményeként az európai légiforgalom mostanra elérte a járvány előtti felét, a legtöbb járatot a Ryanair, a Turkish Airlines és az Air France üzemelteti.

Az európai légiforgalom szervezéséért felelős Eurocontrol friss adatai szerint a járvány óta először került 20 ezer közelébe a napi járatszám, június 18-án 19 890-et regisztráltak, amivel a 2019-es azonos időszak 50 százalékát érte el a légiközlekedés. A legtöbbet, közel 3 ezret Németország kezelte Franciaország és Spanyolország (2600-2600) után.

A legtöbb induló és érkező járatot, 730-at a Isztambuli Nemzetközi Repülőtér kezelte, Amszterdamban 710, Frankfurtban 690 járat volt az elmúlt héten. Ezek az adatok 45-50 százalékkal maradnak el a járvány előtti szinthez viszonyítva.

Az ír fapados az egyik leghevesebben tiltakozó légitársaság (Fotó: Ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A légitársaságok közül a Ryanair volt a legaktívabb, napi 1300 járatot teljesített, négyszer annyit, mint két hete, de ez még így is 48 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában.

A második helyezett Turkish Airlines 947 (mínusz 35 százalék), a harmadik Air France pedig 656 (mínusz 52 százalék) járatot üzemeltetett naponta az elmúlt héten.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Eurocontrol a múlt hónapban három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a forgalom növekedésére, a jelenlegi adatok az optimista (53 százalék) és a átlagos bővülést előre vetítő becslés (45 százalék) közötti értéknek felelnek meg nagyjából.

Érdekesség, hogy a fapados szegmensben nagyobb mértékű, 60 százalékos az elmaradás a két évvel ezelőtti adatokhoz képest, mint a hálózatos légicégeknél (57 százalék), a privát gépek azonban 3 százalékkal több járatot teljesítenek, mint a járvány előtt.