Megvan a Kazan Ansat új orosz könnyűhelikopter első európai üzemeltetője, a Boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériuma vehette át a típus egy példányát kutató-mentő konfigurációban.

A gyártó Russian Helicopters Holdingtól a 2019-es párizsi légiszalonon is bemutatott változatban kapta meg a vevő, az osztrák Air Ambulance Technology Gmbh által gyártott felszerelés található benne, amely egy beteg és két kísérő szállítását teszi lehetővé a kabinban – írta meg a Russian Aviation.

Forrás: Russian Helicopters Holding

Extra felszereltségként az orvosi modul tartalmaz például mesterséges lélegeztetésre és teljes értékű EKG-megfigyelésre alkalmas eszközöket is az intenzív ellátást igénylő páciensek szállításához.

A most átadott példányból a moduláris felépítés miatt mindez gyorsan kiszerelhető, és a helyükre tett ülésekkel akár hét utas is szállítható a gépen.

A következő két évben a fegyveres erők további két Ansat helikoptert vehetnek át, egyebek mellett keresőfényszórókkal és gyorsköteles leeresztő rendszerrel felszerelve.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Andrej Boginszkij, a gyártó vállalat igazgatója az átadás kapcsán elmondta: az Ansat minden jel szerint versenyképes az európai piacon, ez a fejlesztésekor egy kitűzött cél is volt. Szerinte van esély további megrendelésekre is a kontinensen, mert lassan az itteni üzemeltetők is ráébrednek, hogy a sokoldalú típus üzemeltetési költségei valóban kedvezők, és megbízható is.

A Boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztériumával kötött szerződés a gépeken felül tartalmazza még a képzést is a pilóták és a földi személyzet számára, ezt Kazanyban már két pilóta és három szerelő teljesítette, és minden újabb gép átadása előtt ugyanennyi plusz embert képeznek még ki Oroszországban.

Az Ansat bár már egy ideje sorozatgyártásban készül, képességei mégis folyamatosan bővülnek. Mint arról beszámoltunk, a típus idén márciusban vészhelyzeti lebegő rendszert kapott, amely vízre szállás esetén két hatalmas légzsákkal tartja felszínen a helikoptert, és a koronavírus-járványra tekintettel már fedélzeti izolációs kapszula is rendelhető a gépekbe, fertőző betegek biztonságos szállításához.

Az Ansat helikopter prototípusa (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)