Az orosz légügyi hivatal jóváhagyta az Ansat helikopter új típusú biztonsági rendszerét: speciális légzsákok segítségével vészhelyzet esetén vízre is leszállhat a jármű, akár a tenger felszínére is.

A hatóság szerepét betöltő Roszaviacija március második hetében adta ki a Kazan Ansat helikopter első látásra furcsa biztonsági rendszerére érvényes kiegészítő tanúsítást, tehát a légzsákok már felszerelhetők az aktív használatban lévő példányokra – írta meg a Russian Aviation.

Forrás: Kazan Helicopters

A berendezés koncepciója ugyan szokatlan, de annál hatásosabb lehet: a csúszótalpakra szerelt, felfújódó légzsákokkal a forgószárnyas hosszú ideig a víz felszínén maradhat, ezzel megelőzhető az utasok és a személyzet vízbe fulladása vagy kihűlése.

A ballonok alaphelyzetben összecsomagolt állapotban szerelhetők fel, így nincsenek hatással a gép aerodinamikai tulajdonságaira.

A tesztek során a fedélzeten tartózkodók mentőcsónakokba evakuálását is vizsgálták a Központ Aerohidrodinamikai Intézet (TsAGI) egyik medencéjében és a nyílt tengeren, ezek alapján a 4-es kategóriába sorolták a Kazan Helicopters fejlesztését, vagyis közepes méretű hullámoknak biztosan ellenáll.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A speciális légzsákokkal elsősorban a tengeri kutatás-mentési feladatokban résztvevő példányokat szerelik fel, tehát nem lesz alapfelszereltség.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a parti őrségeknél rendszeresített helikopterek jobban eltávolodhatnak a parttól, hatékonyabban ellátva feladatukat.

Ezzel egy időben az orosz hatóságok lazítottak az Ansat néhány fő komponensének légialkalmassági feltételein, tehát ezek az eddiginél hosszabb ideig használhatók. Ennek köszönhetően csökkennek az új generációs orosz típus üzemeltetési és karbantartási költségei.

A kazanyi gyártó legújabb forgószárnyasát és képességeit, potenciális felhasználási területeit tavalyi cikkünkben, részletesen is bemutattuk.

Különleges, a francia és az orosz zászlót egyszerre szimbolizálni hivatott festésben az Ansat helikopter (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)