A Siemens eszközeivel modernizálták a schwechati légikikötő biztonsági, felügyeleti és tűzvédelmi rendszereit, egyebek mellett fejlesztették a hármas terminál ajtóvezérlőit, a dolgozók számára pedig új, tenyérvéna-szkennert használó kétfaktoros azonosítást vezettek be. 

Korszerűsítették a bécsi repülőtér biztonsági rendszerét, és új felügyeleti rendszert kapott a biztonsági zónákat kezelő irányítóközpont – közölte lapunkkal a Siemens Zrt.

A központ több mint 40 épület 1800-nál is több hozzáférési pontját (például ajtókat vagy zárakat) és összesen 2700 kamerát, valamint 1300 beléptetőpontot menedzsel.

A most kiépített speciális megoldások közé tartozik, hogy a légikiötő hármas terminálján a járatok menetrendjével és a beszállókapuk kiosztásával összehangolt, a változásokra is gyorsan reagáló ajtóvezérlő rendszer lépett működésbe, amely a beszállókapuig vezeti az utasokat.

Forrás: Siemens

A repülőterek utasoktól elzárt, fokozottan védett területeit videós felügyeleti rendszerekkel, valamint kétfaktoros hitelesítéssel ellenőrzik: a dolgozói igazolvány mellett biometrikus azonosítást alkalmaznak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ehhez a Siemens SiPalm tenyérvéna-szkennerét használják, ez a módszer ugyanis jóval kisebb hibaszázalékkal működik, mint az ujjlenyomat-azonosítás, és kényelmesebb, mint a hasonlóan megbízható íriszszkenner.

Forrás: Siemens

A projekt során a felügyeleti rendszert összekapcsolták a tűzjelző központokkal is. Jelzésük esetén a repülőtér érintett területén azonnal aktiválódnak a kamerák, hogy a biztonsági központból megtehessék a szükséges lépéseket, például szükség esetén ki tudják nyitni a vészkijáratokat, még akkor is, ha egyes elektronikai rendszerek meghibásodtak.

A bécsi reptéren úgy végezték el a biztonsági rendszerek frissítését, hogy az nem befolyásolta a havonta 3 millió utast fogadó légikikötő zavartalan működését.

A Siemens már több mint 20 éve a bécsi repülőtér projektpartnere. A vállalat megoldásai nemzetközi szinten is számos reptér mindennapi működését támogatják. A Siemens biztonságtechnikai megoldásait használják például olyan reptereken, mint a zürichi, a cataniai vagy a New York-i LaGuardia.