Antiküthéra szigetét szeretné benépesíteni a görög állam, de nem akárhogy: azok a családok, akik hajlandók odaköltözni, földet, házat, valamint három éven keresztül havi 500 eurót kapnak. 

Arról már beszámoltunk, hogy egy szicíliai kisváros jelképes összegért, 1 euróért kínált eladásra lakásokat, így próbálják felvirágoztatni a hanyatló települést, és arra ösztönözni az embereket, hogy nagyvárosok helyett a kisebbek mellett döntsenek – és ez nem is csak egyszer fordult elő Olaszországban.

Most egy kis görög sziget, a Krétához közel eső Antiküthéra állt elő hasonló kezdeményezéssel, amelynek célja ugyanaz: benépesíteni a kevesebb mint 100 lakossal rendelkező helyet. A nyertes pályázók földet, házat és három éven át havi 500 eurót kapnak.

Természetesen a görög állampolgárok vannak előnyben a kiválasztásnál, de külföldiként is lehet jelentkezni a programra.

Úgyhogy ha valakinek az az álma, hogy egy eldugott görög szigeten öregedjen meg, akkor itt az alkalom. 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Antikythera szigete még érintetlen (forrás: antikythiradirect.com)

A szigeten nincs repülőtér, így csak komppal lehet ide jutni, amelynek az indulása gyakran függ az időjárási körülményektől. Kristálytiszta tengerpartjai ellenére a szigetnek nincs olyan turisztikai jelentősége, mint a legtöbb társának.

A sziget önfenntartó, lakói halászattal és növénytermesztéssel foglalkoznak, tehát sok munkalehetőség nem lesz az új családoknak. Elektromos áram és internet-hozzáférés szerencsére van, bevásárlási lehetőség viszont nem sok: egyetlen kisboltból tudnak vásárolni lakók.

A havi 500 euró, ingyen lakás és földterület miatt mégis kecsegtető lehet egyeseknek az élet Antiküthérán, négy család már készen is áll a költözésre. Pár évtized múlva talán itt is felvirágozhat a turizmus, és akkor kifejezetten jól jártak az oda költöző családok.

Antiküthérát nem egyszerű megközelíteni, de nem is lehetetlen, ha csak nyaralnánk egyet a szigeten a szállással sem lesz gondunk, hiszen jelenleg két kiadó lakás közül is választhatunk az Airbnb-n. Ha igazán érintetlen, különös helyre vágyunk, akkor jó választás lehet.

A sziget légvonalban 45 perces repülőútra van Athéntól, azonban repülőtere nincs.