A légi utazás íratlan szabályait nehéz követni: hátradönthetjük-e az ülést? Mennyit illik beszélgetni a mellettünk ülő utassal? Lehet saját ételt vinni a repülőgép fedélzetére? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ egy friss kutatás.

A repülés íratlan szabályairól készített online felmérést a YouGov londoni székhelyű adatelemző cég. A felmérés során 1219 amerikai felnőtt véleményét kérdezték ki a nemeket és különböző generációkat megfelelő arányban képviseltetve, így a felmérés reprezentatívnak mondható az amerikai utasokra nézve. 

Egy hosszabb repülőút során rendkívül zavaró lehet a hátradöntött ülés, mert az utas ezzel megzavarja a háta mögött ülő kényelmét, 10-ből 7 amerikai mégis elfogadhatónak véli ezt.

A téma a napokban nagy port kavart a médiában és az interneten is, miután a Twitterre felkerült egy videó arról, ahogy egy férfi folyamatosan püföli az előtte ülő nő üléstámláját, mert az kérdezés nélkül hátrahajtotta azt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kutatásból az is kiderült, hogy a legtöbb utas (35 százalékuk) csak röviden köszöntené a mellette ülőt, 32 százalékuk rövid, általános beszélgetést folytatna vele. A megkérdezettek 15 százaléka egyáltalán nem szólna hozzá a szomszédjához, míg 5 százalékuk a folyamatos beszélgetés mellett tette le a voksát. 

Forrás: YouGov

Az utasok közel 70 százaléka elfogadhatatlannak tartja, ha utastársa erős szaggal bíró ételt visz fel a fedélzetre, mint például hagymakarika vagy hamburger. 

A hosszútávú járatokon gyakran találkozni mezítlábas vagy zoknis utassal, aki levette a cipőjét a kényelem érdekében. A megkérdezettek 55 százaléka szerint ez nem elfogadható, ebben a válaszban azonban megfigyelhető a generációs különbség: míg az Y generáció (1980 és 1995 között születettek) 14 százaléka teljesen elfogadhatónak véli ezt a viselkedést, addig a Baby Boomerek (1946-1960 között születettek) 38 százaléka teljesen elfogadhatatlannak tartja ezt. 

A terápiás állatok közül a kutyát tűrik meg leginkább (forrás: Pixabay)

Mennyire elfogadottak a terápiás állatok a fedélzeten? A kérdőívben hat állatot  soroltak fel, amelyekről a kérdezettnek el kellett mondania véleményét. A legelfogadottabb állat nem meglepő módon a kutya (66%), a macska (52%), valamint a hörcsög (31%) lett. Az utasok legkevésbé a kígyót (66%), a pávát (64%) és a mókust (56%) tolerálnák a fedélzeten. 

Az utasok 45 százaléka úgy gondolja, hogy az ablak mellett ülő utasnak nem egyedül kellene döntenie a napellenző helyzetéről, 32 százalékuk viszont teljesen elfogadhatónak tartja ezt. 

A részletes kutatás az alábbi linken tekinthető meg.