Mnkabeszüntetésre készülnek a belga szakszervezetek február 13-án, szerdán , mert nem sikerült megállapodni a következő két év béremeléseiről, emiatt a Brussels Airlines 150 járatot töröl, köztük budapestieket is.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A szakszervezetek azt szeretnék, ha az eddig kialkudott, a Belga Központi Üzleti Tanács által 0,8%-ban maximált, plusz inflációt kompenzáló juttatásemelésnél többet kapnának a dolgozók 2021-ig.

Erre vonatkozóan azonban nem sikerült elfogadható feltételekkel keretszerződést kialkudnia a szakszervezeteknek, ezért tartanak átfogó, a belga légiközlekedés minden szektorát érintő sztrájkot.

A reptereket üzemeltető Brussels Airport dolgozói mellett a légiforgalmi irányítók és a Brussels Airlines munkavállalóinak nagy része sem veszi fel a munkát február 12-én este 10 órától másnap este 10 óráig, emiatt jelentős fennakadásokra, járattörlésekre kell számítani.

Az akciót szervező szakszervezetek célja, hogy február 13-án egyetlen járat se szállhasson le a belga reptereken, kivéve az egészségügyi és műszaki vészhelyzeteket, valamint a VIP-gépeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az először a múlt héten belengetett akció miatt a Brussels Airlines már előre törölte 28 aznapi járatát, az utasoknak pedig alternatív megoldásokat ajánlottak fel.

A sztrájk mérete miatt azonban bejelentették, hogy további 122 Brussels Airlines-járatot kell törölni a tervezett 222 közül, vagyis annak 68 százalékát.

Maaike Andries szóvivő közlése szerint összesen 11.288 utas lesz érintett, de mindenkit igyekeztek a lehető leggyorsabban értesíteni, hogy utazási terveit még könnyebben módosíthassa.

Aki ezt nem tudja megtenni, a légitársaság honlapján, vagy utazásszervezőjén keresztül kérheti a teljes jegyár visszatérítését. A cég emellett minden eszközzel igyekszik minimalizálni a munkabeszüntetés hatását, hogy az a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza az utasai számára.

A sztrájk miatt törölt járatok listájában a Budapestre menetrend szerint február 12-én este 22:35-kor érkező SN2829-es, valamint a másnap reggel Brüsszel Zaventemre visszainduló SN2830-as járat érintett.

A törölt járatok teljes listája a Brussels Airlines honlapján, itt érhető el.