Feketelistát készíthetnek, és megtagadhatják a renitens utasok szállítását az orosz légicégek a hamarosan életbe lépő légügyi törvény értelmében.

Fotó: AIRportal.hu

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly december 5-én írta alá az idén június 4-én életbe lépő „Orosz Légügyi Kódex” néven ismertté vált törvényt, amely új szankciók alkalmazását teszi majd lehetővé az Oroszországban bejegyzett légitársaságok számára.

Ennek értelmében a renitens, vagy erőszakosan viselkedő utasokról a cégek feketelistát készíthetnek majd, és bizonyos esetekben, akár egy éves időtartamra az összes járatról kitilthatják az adott személyt.

Ilyen súlyos intézkedésre három esetben lesz lehetőség: ha az utas megtagadja a személyzet valamely utasítását, huliganizmust követ el a fedélzeten, vagy repülésbiztonság veszélyeztetésére alkalmas cselekedetet hajt végre.

A törvényt, és további szankcionálási lehetőségeket az ország legnagyobb légitársasága, az Aeroflot javaslatai mentén alakították ki.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az intézkedések bevezetésével az oroszországi jogszabályi háttér szinkronba kerül a világszerte bevált gyakorlattal, mely megelőzi, vagy szükség esetén szankcionálja a nem együttműködő utasok renitens viselkedését és/vagy repülés biztonságát veszélyeztető cselekedeteit.

A törvényt üdvözölte az orosz nemzeti légitársaság jogi ügyekért felelős igazgatója, Vladimir Alexandrov, aki tájékoztatásában arról is beszélt, hogy az Aeroflot már régóta lobbizott, hogy a renitens utasokat társadalmi és szociális státuszra való tekintet nélkül szankcionálhassa.