Felfüggesztette összes Kínába közlekedő közvetlen járatát a British Airways a koronavírus járvány miatt, miután az Egyesült Királyság külügyminisztériuma olyan ajánlást tett közzé, hogy az ország polgárai, ha tehetik, ne utazzanak az országba.

Fotó: AIRportal.hu

A brit kormányzat eközben mintegy 300 állampolgára kimenekítését szervezi a vírusos tüdőgyulladás-járvány epicentrumának tekinthető Vuhanból és Hupej tartományból.

Az MTI az üggyel kapcsolatban azt írta, hogy a brit külügy a Kínára vonatkozó, kedd este módosított hivatalos utazási tanácsadásában azt kéri, hogy a britek egyáltalán ne keressék fel a megbetegedések gócának tekintett térséget.

A minisztérium javasolja egyben, hogy azok a britek, akik már ebben az országrészben tartózkodnak, távozzanak onnan, ha erre van módjuk. A felhívásban arra intik a briteket, hogy Kína többi országrészébe se utazzanak, ha ez nem feltétlenül szükséges.

A British Airways a külügyminisztérium közlését követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette összes Kínába közlekedő közvetlen járatátadta hírül szerda reggel a BBC.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság napi rendszerességgel üzemeltet közvetlen járatokat London-Heathrow és Sanghaj, valamint Peking között.

A British Airways közleménye az utasok elnézését kéri az okozott kellemetlenségekért, azonban hangsúlyozza, hogy a döntést azért hozták meg, mert utasaik és személyzeteik biztonsága a legfontosabb számukra.

A brit külügyminisztérium indoklása szerint a koronavírus okozta járvány miatt a kínai hatóságok folyamatosan egyre újabb utazási korlátozásokat vezetnek be Kínán belül, és a következő hetekben nehezebbé válhat az elutazás Kínából – teszi hozzá hírében az MTI.

A minisztérium azt javasolja, hogy akik a közeljövőben el akarnak utazni Kínából, kezdjenek hozzá távozásuk megtervezéséhez, még mielőtt újabb korlátozások lépnek életbe.

A felhívás szerint a kínai hatóságok által a vírusfertőzés megfékezésére bevezetett intézkedések közül számos érintheti a brit állampolgárokat is, nemcsak Hupej tartományban, hanem egész Kínában. Ezek közé tartozik az utazók testhőmérsékletének ellenőrzése a közlekedési csomópontokban és egyéb helyeken, karantén bevezetése, valamint az utazások korlátozása a városok között és a városokon belül.

Az EU és Magyarország is hazaszállítja állampolgárait a térségből

Az MTI másik híre szerint a koronavírus terjedésének fokozódása miatt, az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa keretében repülőgépeket küld az uniós állampolgárok hazatelepítésére azt követen, hogy Franciaország konzuli segítséget kért a járvány gócpontjának számító, kínai Vuhanban rekedtek megsegítése érdekében.

Szijjártó Péter külügyminiszter kedd esti tájékoztatása szerint nyolc magyar állampolgár tartózkodik a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban, közülük heten kívánják elhagyni a térséget. Ők egy evakuációs akcióban, légi úton tudják majd elhagyni a területet – tette hozzá a miniszter, jelezve: az európai uniós (EU-) tagországok között szoros koordináció működik, a franciák, németek, portugálok szervezik állampolgáraik kimentését, légi úton.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország mindhárom országgal felvette a kapcsolatot, hogy a Kínát elhagyni akaró hét magyar kiutaztatását meg lehessen szervezni.
Hozzáfűzte, a külügymisztérium konzuli szolgálatai 24 órás ügyeletet tartanak, és az érintett magyar állampolgárokkal folyamatos kapcsolatban vannak.

A külügyminiszter elmondta, a Hupejben tartózkodó nyolc magyar közül hatan a tartomány székhelyén, Vuhanban vannak, ketten pedig Hupej más városaiban.
Kitért arra is, hogy a franciák szóban ígéretet tettek arra, hogy ha a szükséges engedélyeket megkapják a kínaiaktól, akkor segítenek a magyar állampolgárok kijuttatásában.

A magyar diplomácia kapcsolatban van a németekkel és a portugálokkal is, hogy adott esetben az ő segítségüket is igénybe lehessen venni – tette hozzá Szijjártó Péter.

A külügyminiszter a Hupej tartományba utazás elhalasztására kért mindenkit. Hozzátette, hogy a KKM folyamatosan egyeztet az EU-tagországok konzuli szolgálataival a más kínai tartományokat érintő esetleges beutazási figyelmeztetésekről.