Félmilliárd dolláros adózott eredményt jelentett a 2017 március 31-ével végződött pénzügyi évre a Qatar Airways, de a neheze csak most jön, mivel az eredményeket még nem befolyásolta a diplomáciai botrány.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A dohai székhelyű légitársaság honlapján közölt pénzügyi jelentés szerint 2017-ben 10,5 milliárd dollár árbevételt ért el, ami 10 százalékkal haladja meg az előző évben elért eredmény. A társaság üzemi kiadásai viszont ennél nagyobb mértékben, 14 százalékkal emelkedett és 10,1 milliárd dollárt tett ki. Ezen belül a legnagyobb tételt kiadó kerozinköltségek 17,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

Az üzemi eredmény így a tavalyi 818 millió dollárról 33 százalékos csökkenéssel 545 millió dollárra esett, de az adózott eredmény 518 millió dollárt tett ki, ami 21 százalékkal több, mint tavaly ugyanilyenkor.

A neheze azonban még csak most következik, és ezt már a Qatar vezérigazgatója, Akbar al Baker sem titkolja. Az abc amerikai hírcsatorna szerint az eredményeket kommentálva leszögezte: a gépek legnagyobb része az előre meghirdetett menetrend szerint közlekedik, de minden nap végeznek finomhangolásokat a rendszerben az igények ismeretében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint ismeretes, a Qatar Airways a diplomáciai kapcsolatok megszakadása után leállította a környező országokba irányuló járatát, miután nem repülhetnek át a légtéren. Ez nem csak a Qatar Airwaysnek, de a gyűjtő-elosztó központként működő Hamad repülőtérnek is nagy érvégés, mivel a térség utasai leginkább átszállási pontként használták a nem rég felépített repülőteret.

Azt egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy mekkora anyagi kárt okoz majd ez a lépés a Qatar Airwaysnek. Mivel a légitársaság hivatalosan negyedéves adatokat nem közöl, pontos adatokat vélhetően csak egy év múlva közölnek.