Közel félmillió dolláros büntetést javasolt az Amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) a Frontier Airlines-nak, mert az előírt egészségügyi felszerelések nélkül repülte több száz járatát.

A hivatal szerint a denveri bázisú diszkont légitársaság alkalmazottai olyan vészhelyzeti elsősegély dobozokat helyeztek el tizenegy repülőgép fedélzetén, amelyekből hiányzott az injekcióban beadható adrenalin vagy atropin, bizonyos esetekben mindkettő.

A problémáról a cég 2017. július 10-én szerzett tudomást, és másnap már be is nyújtották a kérelmet az FAA-hoz az elsősegély dobozokra vonatkozó szabályzás alóli ideiglenes felmentésért.

Forrás: Wikimedia Commons

A papírmunka végeztével a hivatal 2017. szeptember 16-án zöld utat adott a cégnek, hogy a kérdéses 11 gép a hiányos egészségügyi felszereléssel repülhessen egy ideig.

A problémát egyébként időközben orvosolta a cég, július 27-ig minden gép megkapta a szabályozás által előírt minden anyagot tartalmazó dobozokat – írja az ATW Online.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hivatal bár pozitívan bírálta el a cég kérelmét, szerintük a légitársaság így is szabályt sértett, mivel az ideiglenes felmentés engedélyezése előtt repültette gépeit hiányos felszereltséggel.

Az FAA ezért javasolta 474.000 amerikai dolláros bírság kiszabását a légitársaságra.

A helyzet tisztázására a cég képviselői szeretnének tárgyalni az FAA illetékeseivel, mert nem tartják jogosnak a bírságot, és szerintük a kialakult helyzet eleve nem az ő hibájuk volt, a kérdéses időszakban a szerekből országos szintű hiány volt.

Jonathan Freed, a Frontier szóvivője szerint szeretnék megérteni a hivatali álláspontot, és amennyiben jogos a bírság, azt természetesen kifizetik, de a cég álláspontja jelenleg nem ez.