Donald Trump távozó amerikai elnök egyik utolsó rendeletében feloldotta a beutazási tilalmat Európából és Brazíliából január 26-tól, az összes érkezőnek kötelezővé téve a negatív PCR-teszteredmény bemutatását. Joe Biden azonban a hivatalba lépése után várhatóan visszavonja a döntést.

Donald Trump hétfőn aláírt elnöki rendelete szerint az USA január 26-tól feloldja a nem amerikai állampolgárokra vonatkozó beutazási tilalmat a schengeni övezetből, az Egyesült Királyságból, Írországból és Braziliából, amit még tavaly tavasszal rendelt el a világjárvány miatt.

Amint korábban megírtuk, az USA január 26-tól követeli meg az indulás előtt legfeljebb 72 órával végzett PCR-teszt negatív eredményét, ennek hiányában a légitársaságok fel sem engedhetik az utast az induló járat fedélzetére. Kivételt az Egyesült Államok valamelyik repülőterén átszálló utasok jelentik.

A rendelet közzétételét követően azonban Jen Psaki, a hivatalba lépő Joe Biden szóvivője a Twitteren közölte:az új elnök kormányának nem áll szándékában a korlátozás feloldása. Ezt a világ több pontján kimutatott, az eddiginél fertőzőképesebb vírusváltozatok terjedésével indokolta.

Várhatóan tehát Biden a szerdai hivatalba lépését követően visszavonja a tilalom feloldásáról szóló rendeletet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szóvivő hozzátette: a nemzetközi utazásokra vonatkozó egészségügyi intézkedések erősítését tervezi az új kormány a járvány terjedésének lassítása érdekében.