Feloldotta az Egyesült Királyság a négy évvel ezelőtt Sarm es-Sejk térségére vonatkozó repülési tilalmat, amely miatt egészen idáig nem repülhettek brit légitársaságok az egyébként kedvelt turista övezetbe – írja a Flightglobal.

A brit hatóságok a Metrojet (hivatalos nevén Kogalymavia) 2015 októberi balesete után tiltották meg – több más országgal együtt -, hogy járatokat teljesítsenek Sarm-es-Sejkbe. Ennek hátterében az állt, hogy a Metrojet Airbus A321-esével történeteket az alacsony biztonsági szinttel hozták összefüggésbe.

Forrás: Sharm el Sheikh International Airport Facebook

Addig a British Airways és az easyJet mellett két, azóta csődbe ment légitársaság, a Monarch és a Thomas Cook üzemeltetett járatokat. Előbbi cég még a tiltás bevezetésekor jelezte, hogy anyagilag nagyon nagy nyomást helyez rá a repülési tilalom. Végül két évvel húzták csak tovább.

A tiltást keddtől oldja fel a brit polgári légügyi hatóság, miután az egyiptomi szervekkel közösen szigorították a biztonsági előírásokat. A közlekedési tárca közlése szerint a repülőtéri biztonsági ellenőrzés javítása és az országok társszerveinek együttműködése lehetővé teszi a kereskedelmi járatok újraindítását.

Ez azonban a brit fél szerint csak az első lépés a forgalom visszaállításában, de arról nincsenek információk, hogy milyen további lépések következhetnek. Hozzátették: mivel Egyiptomban a légiközlekedés továbbra is a terrorizmus céltábláján van, szigorított ellenőrzéseket hajtanak végre az egyiptomi repülőtéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Metrojet EI-ETJ lajstromú Airbus A321-200-asa a Sarm es-Sejk-i felszállást követően Szentpétervár felé indult, de 15 perccel a felszállást követően eltűnt a radarernyőkről. A roncsokat a Sinai-félsziget északi részén találták meg, a vizsgálatok még nem zárultak le, az előzetes jelentés szerint egy a fedélzeten felrobbant bomba okozta a gép lezuhanását. A gépen 224-en utaztak, senki nem élte túl a tragédiát.