Megemeli a Boeing a 767-esek gyártási ütemét a típus áruszállító változata iránt mutatkozó kereslet miatt, kéthavonta plusz egy gép gördülhet ki hamarosan a végösszeszerelő hangárból.

Forrás: Boeing

Bár a 767-esek utasszállító változatára szinte egyáltalán nincs már kereslet a légitársaságok részéről – helyette az új generációs 787 Dreamlinert rendelik a cégek – az áruszállító üzletág igénye az elmúlt időszakban növekedésnek indult.

A használt, gyorsan elérhető példányokból, vagy átalakításra alkalmas utasgépekből viszont nincs elég, és a legnagyobb 24 órás kézbesítést nyújtó csomagküldő cégek – például FedEx, United Parcel Service (UPS), és a legújabb piaci szereplő Amazon Prime Air – részéről igény van újabb, gazdaságosabban üzemeltethető gépekre is.

A Boeing ezért úgy döntött, havi 2,5-ről 3-ra emeli a 767-esek gyártási rátáját.

Ez azt jelenti, hogy kéthavonta havi eggyel több gép gördülhet ki az everetti gyárból, amely elsőre nem tűnik jelentősebb növekedésnek, hosszabb távon érezhető hatással van az átadásokra – számolt be az Airliner Watch.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Boeing

A légitársaságok márpedig szeretnének minél gyorsabban hozzájutni a megrendelt 767-esekhez, mivel a piacon elsődleges szempont az igények gyors kielégítése – aki lemarad, az nagyon nehezen tud újra felzárkózni.

Ennek oka, hogy a légi áruszállításban hangsúlyosabb szerepet tölt be az e-kereskedelem, aminek forgalma ugrásszerűen növekszik. A webáruházak kínálatában pedig a legtöbb esetben választható gyors, akár 24 órás kiszállítási opció is, így nem engedhető meg a csomagok várakoztatása.

Az effajta igény első sorban az Egyesült Államokban meghatározó, de egyre nagyobb a szerepe az egész világon.

Az online kereskedelmi szektor viszont pont ellentétes tendenciát mutat, mint a légi teherszállítás egésze: míg előbbi forgalma töretlenül emelkedik, az általános áruszállító légitársaságok forgalma hónapok óta lefelé tendál.

Ezen felül az Amerikai Légierő (USAF) is jelentős mennyiséget, az átvett példányokon túl még 96 darabot vár a típus speciális változatú, KC-46A Pegasus nevű légi utántöltő példányából, de a program csúszásban van.

Videó a Boeing teherszállítók egyik legnagyobb megrendelőjéről, a UPS-ről

Meet the Customer: UPS

We are proud to work with UPS Airlines. Each of their Boeing 767 and 747 freighters can deliver 20,000 – 30,000 packages around the world every day. Hear from Bill Moore, VP of UPS Airlines Maintenance & Engineering. Plus see some amazing air-to-air UPS 767 and 747-8 Freighter beauty shots!

Közzétette: The Boeing Company – 2019. augusztus 19., hétfő