A holland légiforgalmi irányítás informatikai rendszereiben bekövetkezett hiba miatt jelentős fennakadások várhatók az amszterdami Schiphol repülőtér forgalmában.

A repülőtér üzemeltető kedden kora délután a Twitteren közölte hogy a holland légiforgalmi irányításnál bekövetkezett rendszerhiba miatt jelentősen csökkentették a repülőtér forgalmi kapacitásait, azaz az egy időintervallumon belül kezelt le- és felszálló repülőgépek számát.

A repülőtér határozatlan ideig csökkentett kapacitásokkal üzemel.

A holland KLM légitársaság közlése szerint délután 3 óráig 25 járatot töröltek és számos repülőgépük jelentős késésekkel közlekedik a légiforgalmi irányítást végző LVNL rendszereiben bekövetkezett leállás miatt.

A reptérüzemeltető délután azt közölte, hogy a probléma változatlanul fennáll, az LVNL szakemberi dolgoznak a hiba elhárításán.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az LVNL néhány perccel 17 óra előtt azt közölte, hogy légiforgalmi irányítási rendszert időközben sikeresen újraindították,
azonban időbe telik, amíg az egész rendszer teljesen működőképessé válik, és a forgalom visszaáll a normális szintre. A cég arra törekszik, hogy a következő órákban biztonság szem előtt tartásával növeljék a kapacitást.

A Schiphol repülőtér üzemeltetője azt javasolja az utasoknak, hogy a légikikötő internetes honlapján ellenőrizzék a járatuk státuszát, vagy lépjenek kapcsolatba a jegyüket kiállító légitársasággal.

Forrás: Schiphol Airport