Fenntartható repülőgép-üzemanyagot előállító üzemet hoz létre a KLM a SkyNRG és az SHV Europe cégekkel közösen.

A légitársaság lapunkhoz eljuttatott közleményében kihangsúlyozta a fenntartható üzemanyag fejlesztésének fontosságát, és aláhúzták, hogy a jelenleg működő üzemek nem termelnek elég fenntartható kerozint, ezért új létesítményekre van szükség.

Ebben lesz partnerük a világelső SkyNRG vállalat, amely Delfzijlben felépülő új üzemében 2022-től kezdve évi 100 ezer tonna fenntartható üzemanyagot és 15 ezer tonna LPG-t gyárt, regionális hulladék és fáradt olaj felhasználásával. A létesítményt fenntartható hidrogén működteti majd, amelyet víz- és szélenergia használatával állítanak elő. Ezen megoldások alkalmazásának köszönhetően ezen fenntartható repülőgép-üzemanyag előállítása 85 százalékkal kevesebb szén-dioxidot termel, mint a fosszilis társaié.

Fotó: KLM

Ezen üzemanyagok felhasználásával a repülésipar 270 000 tonnával kevesebb szén-dioxidot juttat majd a légkörbe évente. A KLM-mel kötött megállapodás értelmében a holland királyi légitársaság évente 75 ezer tonna üzemanyagot vásárol majd, így 200 ezer tonnával csökkentheti éves szén-dioxid kibocsátását, amely ezer Amszterdam-Rio de Janeiro járat kibocsátásával egyenlő.

A legutóbbi adatok szerint a légiközlekedés 2017-ben 895 millió tonna szén-dioxidot
bocsátott a levegőbe, amely a teljes, emberek okozta kibocsátás 2 százalékát teszi ki. Ez az iparág a teljes közlekedési szektoron belül pedig a kibocsátás 12 százalékáért felelős. A jelenlegi adatok szerint a fenntartható forrásból származó alternatív üzemanyagok sokat segíthetnek az emissziós értékek csökkentésében, ugyanis a fenntartható forrásokból származó bioüzemanyag akár 80 százalékkal is képes az emisszió csökkentésére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.