A repülőgépablakra tapasztható rátétnek köszönhetően már arra is lehetősége van az utasnak, hogy „festett ólomüveg” mellett élvezze a repülést, amennyiben nem kíváncsi az elé táruló kilátásra.

Különös, már-már abszurd ötlettel rukkolt elő egy vállalat: repülőgépablakra tapasztható dekoratív matricát terveztek, amely mellett az utas olvashat, pihenhet vagy akár imádkozhat. A rátét leginkább a templomok festett ólomüveg ablakaira emlékeztet.

Több alkalommal használható, mosható, bármilyen üveg- vagy műanyag felületre rátapad, és könnyen el is távolítható. Az esztétikai értéke mellett a másik előnye, hogy védőfóliaként lehet használni az ablakon lévő baktériumok ellen.

A rátétet öt különböző változatban lehet megvásárolni: Airbus A330 és A350, valamint Boeing 707-767, 777X vagy 787 ablakainak méretére és alakjára szabva. A legolcsóbb 25 dollárba, a legdrágább 50 dollárba kerül. 

Forrás: Magical Super Store

Jogosan felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy mennyire biztonságos az ilyen eszközök használata, vagy hogy egyáltalán engedélyezett-e. Fel- és leszállásnál az ablakárnyékolókat fel kell húzni, így helyettük ezt a rátétet sem illene használni, mivel az részben blokkolja a bejövő fényt. Arról egyelőre nincs hír, hogy engedélyezett-e a matrica használata. 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fedélzeti etikettet sem szabad figyelmen kívül hagyni: az ablak nem csak a mellette ülő utashoz tartozik. Nemrég készült egy felmérés a légi utazás íratlan szabályairól, amelyből kiderült: az utasok 45 százaléka úgy gondolja, hogy az ablak mellett ülő utasnak nem egyedül kellene döntenie az árnyékoló helyzetéről.