Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal figyelmeztetést adott ki a Perzsa- és Ománi-öböl légtereire a fokozódó politikai feszültség és a növekvő katonai tevékenységek miatt.

Illusztráció (Fotó: AIRportal.hu)

Az amerikai légitársaságok és személyzetek számára kiadott NOTAM alapján elképzelhető, hogy tévesen azonosítják a polgári járatokat.

Emellett a térségben repülő járatok olyan – előre be nem jelentett – katonai tevékenységekkel találkozhatnak, amelyek a GPS vételt zavarják, vagy kommunikációs csatornáikat blokkolják.

A figyelmeztetés szerint Irán nyíltan megfenyegette az öböl menti amerikai katonai erőket. Ezen felül az állam rendelkezik olyan légvédelmi eszközökkel – rakétákkal és repülőgépekkel – amelyek hatósugara eléri a Perzsa- és Ománi-öböl frekventált légi útvonalait.

A tájékoztató azonban kiemeli, hogy Iránnak – nagy valószínűséggel – nincs szándékában polgári repülőgépeket célba venni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A térségben található légvédelmi eszközök használata során – különösen kiélezett helyzetben – viszont történhet tévedés.

Irán a napokban fejezte be egyik hadgyakorlatát, ahol bizonyította pilóta nélküli repülőgépeinek képességét. Az ország ezenfelül rendelkezik olyan – GPS vételt és kommunikációs csatornákat zavaró berendezésekkel, amelyek hatással lehetnek a térségben repülő polgári járatokra is.

30 évvel ezelőtt – egy hasonló konfliktus során – az amerikai USS Vincennes hadihajó tévedésből lelőtte az Iran Air 655-ös járatát teljesítő, EP-IBU lajstromjelű Airbus A300-ast. A Teheránból, Bandar Abbas érintésével Dubai tartó repülőgépet összetévesztették egy F-14 Tomcat vadászrepülőgéppel. A fedélzeten tartózkodó 290 emberből senki sem élte túl a balesetet.