Fizetéscsökkentést kért Johan Lundgren, az easyJet új vezérigazgatója, hogy éves juttatása ugyanakkora legyen, mint női elődjének, Carolyn McCallnak.

A légitársaság még McCall vezetése alatt is elkötelezett híve volt a nemek közti egyelőségnek, ennek jegyében hirdettek számos programot. Úgy tűnik, ezt a jó szokást az új vezérigazgató is követi, aki a Flightglobal szerint elrendelte saját éves fizetésének csökkentését, hogy az ugyanakkora legyen, mint elődjének, aki történetesen nő volt.

Elmondása szerint ezzel is kifejezi az egyenlő munkáért egyenlő bért elv melletti kiállását. Éves fizetése így 706 ezer angol font (250 millió forint) lett, ez 34 ezer fonttal alacsonyabb, mint amit először megállapítottak neki.

Bár ez a csökkentés 4 százaléknak felel meg, a légitársaság saját kimutatása szerint jelentős, 52 százalékos az eltérés a férfiak és nők fizetése közti különbség. Ennek okaként elsősorban azt jelölte meg, hogy a légiközéekedési iparágban főként férfiak dolgoznak. Erre válaszul alkotta meg Carolyn McCall a női pilótakadétok felvételét, amit Lundgren is tovább vinne, sőt. Azt mondta, nem elég, hogy az új pilóták 20 százalékának nőnek kell lennie 2020-tól, arányukat tovább kell emelni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Carlyn McCall 2017 év végén távozott a légitársaságtól, hogy a brit kereskedelmi csatorna, az ITV vezetője legyen. Lelépésével a Flightglobal szerint két női vezérigazgató maradt a Top 100-as légitársaságoknál: Usanee Sangsingkaew, a Thai Airways és Nguyen Thi Phuong Thao, a VietJet Air vezetői tisztjét tölti még be nő.