Szolgálatba álltak a magyar tulajdonú, korszerű mentőhelikopterek az eddig bérelt osztrák gépek helyett: kilenc használt, de jó állapotú, korábban Norvégiában működő helikopterrel látják el mostantól a légi mentési feladatokat az ország teljes területén.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója közölte az MTI-vel, hogy
a kilenc helikopter robotpilótával, éjjellátó képességgel, valamint időjárásradarral is rendelkezik, így új képességekkel gyarapítják a magyarországi légi mentést.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. egyik frissen beszerzett, a Dél-Alföldre telepített Eurocopter EC-135P2 helikoptere. (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A gépek lélegeztető és újraélesztő, illetve ultrahang berendezésekkel is fel vannak szerelve – sorolta.

A kedden kiadott rendőrségi közleményben az áll, hogy 2020 januárjától a rendőrség feladata a légi mentés technikai feltételeinek biztosítása. Ennek érdekében a HM EI Zrt. kilenc, korábban Norvégiában használt EC-135 P2+ típusú mentőhelikoptert vásárolt.

A gépek karbantartása, lajstromozása és hatósági vizsgáztatása megtörtént. A mentőhelikopterek a légi mentési feladatok ellátására alkalmasak, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. használatba vette őket – tették hozzá.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kitértek arra is, hogy már megkezdődött az új légimentőbázisok építésének és a meglévők felújításának, korszerűsítésének a tervezése, valamint folyamatban van mentőgépkocsik beszerzése is.

A közleményben az áll, hogy 2020. január elsejétől a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tulajdonosi jogait is a Készenléti Rendőrség gyakorolja. A légi mentés egészségügyi szakmai irányítását a jövőben is az Országos Mentőszolgálat főigazgatója végzi – áll a közleményben.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. három saját tulajdonú helikoptere a budaörsi bázison (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)