Az európai repülőgépgyártó a norvég légimentőkkel közös projektben vizsgálja a drónok alkalmazását az egészségügyi műveletekben.

A CityAirbus NextGen névre keresztelt eVTOL légijármű mentési műveletekben való részvételét kutatják, ennek célja, hogy meghatározzák, milyen hozzáadott értékkel bírhat a jövőben a hasonló légijárművek alkalmazása a különféle egészségügyi riasztások esetén.

eVTOL-ok korszerűsíthetik a norvég betegellátást (Forrás: Airbus)

Miután meghatározták a lehetséges bevetések körét, következő lépésben a riasztás és a helyszíni ellátás között eltelt idő csökkentésére fókuszálnak a résztvevő szervezetek. Ezzel jelentősen javulhat a betegek gyógyulási esélye, és egyben a norvég egészségügyi ellátás színvonala is emelkedhet.

A partnerek hangsúlyozták, hogy a mentési rendszer főszereplői továbbra is a hagyományos helikopterek lesznek, az eVTOL-ok szerepe a kiegészítő tevékenységek hatékonyabbá tétele.

Ha a norvég program sikerrel zárul, a régió többi országára is kiterjesztenék a koncepciót. Ezzel a különálló nemzeti keretek helyett egy optimalizált, országokon átívelő betegellátási hálózat jöhet létre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az eVTOL-ok szerepét elsősorban a speciális egészségügyi személyzet baleseti helyszínre juttatásában és a donorszervek szállításában látja Hans-Morten Lossius, a norvég légimentési alapítvány főtitkára. A szervezet eddig is élen járt az innovatív megoldások alkalmazásában, legutóbb az egyik H145-ösük fedélzetére telepítettek CT-szkennert.

Időközben további 2 darab H145-ösre adott le megrendelést a Norwegian Air Ambulance (Forrás: Airbus)

A projekt első lépéseként felmérik a jelenlegi mentési rendszer képességeit, majd különféle események szimulációit futtatják le, amelyekbe már beépítik a helyből fel és leszállni képes pilóta nélküli légijárművek képességeit is.

Ezzel párhuzamosan meghatározzák az infrastruktúra szükséges elemeit, a forgalomkezelés sajátosságait és az elektromos légjárművek töltéséhez szükséges energia biztosítását is.