A spanyol Ferrovial 3 milliárd dollár értékű tranzakció részeként eladja a londoni Heathrow repülőtér üzemeltetőjében birtokolt 25 százalékos részesedését a francia Ardian tőkealapnak és a szaúdi állami befektetőcégnek.

A Ferrovial még 2006-ban vásárolta fel a több brit repülőteret is üzemeltető BAA-t, ezzel lett a londoni Heathrow többségi tulajdonosa.

A spanyol vállalat közlése szerint a francia Ardian magántőke-befektetési társaság 15, a szaúdi állami alap pedig 10 százalékos részesedést szerez az Európa legforgalmasabb légiközlekedési csomópontját üzemeltető, Heathrow Airport Holdings anyavállalatában, az FGP Topco cégben.

Fotó: AIRportal.hu

A spanyol vállalat megtartja 50 százalékos részesedését a korábbi BAA tulajdonában lévő aberdeeni, glasgow-i és southamptoni repülőterekben, emellett a cég a törökországi Dalaman légikikötőjében és New York-JFK egyik termináljában is rendelkezik érdekeltséggel.

Az Ardian számára nem idegen a szektor, korábban a szintén londoni Lutonban és hat olasz repülőtérben szerzett részesedést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szaúdi királyi család irányítása alatt álló alap szintén közleményben erősítette meg, hogy megállapodást kötött Heathrow 10 százalékos részesedésének megvásárlásáról.