Egy Észak-Amerikán, Európán és Ázsián átnyúló vegyesvállalatot hoz létre az Air France-KLM a Delta, a Virgin Atlantic és a China Eastern légicégekkel.

A francia-holland légitársaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a stratégiai partnerséget részesedés-vásárlással is megerősítik, az Air France-KLM 31 százalékot kap a Virgin Groupból 220 millió font ellenében, a Delta és a China Eastern pedig 10-10 százalékos részesedést kap az Air France-KLM-ből, amelyhez egy 751 millió euró értékű tőkeemelésen keresztül jutnak hozzá.

Pénteken a megállapodásról szóló szándéknyilatkozatot írták alá, megteremtve ezzel a joint venture alapjait. A többi, már meglévő vegyesvállalatban lévő érdekeltség nem vész el, hanem újabb partnerségi viszonyt alakítanak ki a légitársaságok. Amennyiben a versenyhivatal is rábólint az egyezségre, a csoport képes lesz a kereskedelmi tevékenység összehangolására, codeshare megállapodások megkötésére, és a költségek csökkentésére is.

Grafika: Air France-KLM | © AIRportal.hu

Grafika: Air France-KLM


A cégnek összesen 12 hubja, vagyis központja lesz a világban: Amszterdam, Atlanta, Boston, Cincinnati, Detroit, Los Angeles, London-Heathrow, Minneapolis-St. Paul, New York-JFK, Paris-Charles de Gaulle, Salt Lake City és Seattle. Emellett a China Eastern segítségével erősödhet az Air France-KLM jelenlét a sanghaji piacon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Virgin Atlantic 31 százalékának megszerzése 2018-ban lesz esedékes a szabályozó hatóságok jóváhagyását követően. A tranzakció lezárása után az Air France-KLM lesz a Virgin Atlantic második legnagyobb részvényese a Delta után, amely 49 százalékot birtokol. A francia-holland cégben a Delta és a Virgin még ebben az évben részesedést kaphat, az ügyletről egy szeptemberi rendkívüli részvényesi gyűlésen döntenek.