Az egyik példány csűrőlapokat mozgató kábelének elszakadása után folytatott mélyebb kivizsgálás akár általánosan elterjedt problémára is fényt deríthetett a népszerű turbólégcsavaros típusnál.

Az elszakadt csűrőkábel (Forrás: AAIB, magyar feliratok: AIRportal)

Tavaly novemberben egy eseménymentesnek tűnő felszállás után a Flybe légitársaság G-FLBE lajstromjelű Dash Q400-asának pilótái észrevették, hogy a robotpilóta csak a szarvkormány jelentős, 30-40 fokos kitérítésével tudja vízszintesen tartani repülőgép szárnyát. Miután kézzel is megpróbálták vezetni a repülőgépet, ugyanezt tapasztalták, ezért úgy döntöttek, hogy megszakítják az útjukat.

A földet érés után a karbantartók rá is akadtak az irányítási nehézségek okozójára, miután a csűrőket vezérlő egyik kábel el volt szakadva. Ez az egyik kormányfelület, amellyel előidézhető a repülőgép hossztengelye mentén történő elfordulás (a szárnyak “billentése”), azaz az orsózó mozgás. A brit baleset-kivizsgálók mélyebben is körüljárták az esetet, és komoly, akár a típus összes üzemeltetőjét érintő problémára bukkanhattak.

A beragadó csűrők esete

A kábelek közel futnak a Q400-as hajtóműveihez, ráadásul a futómű is felhordja ide a koszt és a fékport.

Miután a szakemberek jobban megnézték a korábbi repülések adatait, feltárták, hogy a repülőgép előző 23 útján 14 esetben hosszabb-rövidebb ideig szintén beragadtak a csűrők.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A probléma jellemzően az utazómagasság elérésekor jelentkezett, és a repülőterek megközelítésekor, a szarvkormány kitérítésekor szűnt meg. Szerencsére a Q400-as orsózó mozgását két felület biztosítja: a csűrőkkel és az áramlásrontó lapokkal oldotta meg a gyártó.

A pilóták kijelzőjén azonban csak az utóbbiak kitérése látszódik, és mivel ezek rendben tették a dolgukat, a rendellenes működés fel sem tűnt. A légitársaság ezután az egész flottára kiterjedő vizsgálatot indított, amely alapján 51 gépükből 36-nál jelentkezett hasonló meghibásodás.

A gyártó egyébként több figyelmeztetést is kiadott 2004-től, mivel a visszajelzések alapján ezek a kábelek hajlamosak az eredetileg tervezettnél gyorsabban kopni, továbbá könnyen bekoszolódnak, ráadásul közel helyezkednek el a jelentős rázkódást okozó hajtóművekhez, hajlamosak a meglazulásra is.

A gyártó végül le is csökkentette az időszakos ellenőrzéseket a kezdeti 8000 óráról 2500-ra. Aztán 2015-ben kiajánlott egy új, ellenállóbb kábelt, amely az eddigi adatok alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Fotó: AIRportal.hu

A kábelcsere ugyan nem kötelező, de a Flybe megkezdte a flotta módosítását, a kérdéses repülőgépen ugyanakkor még nem történt meg a csere, a légitársaság csődje miatt pedig a program végül nem is folytatódott.

Mivel a beragadásnak számtalan oka lehet – a sérült kábel elakadásától kezdve a kábelcsigák befagyott csapágyáig –, a gyártó kiterjesztett vizsgálatot indított a többi Q400-as üzemeltetőt bevonva, hátha máshol is megjelenik a probléma. Erről azonban még nincs semmilyen hivatalos eredmény, így továbbra is kérdéses, hogy csak légitársasági szintű a meghibásodás, vagy akár a típus bármelyik példányát érintheti.