Jelentősen csökkennek a reptéri behajtás és parkolás díjai, mivel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Budapest Airport Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Üzemeltető Zrt. (Budapest Airport) vállalásait a díjak csökkentésére, valamint a bónuszkártya kedvezményeinek módosítására – közölte a versenyhatóság kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a csökkentett díjak és kedvezmények 2019. december 31-ig érvényesek, és lehetővé teszik a hatékony verseny fennmaradását a hosszú távú parkolás piacán.

A GVH azt vizsgálta, hogy a vállalkozás által meghatározott és alkalmazott behajtási és várakozási díjak, illetve feltételek alkalmasak-e a parkolási, és az ahhoz kapcsolódó transzferszolgáltatást nyújtó vállalkozások kizárására az érintett piacról a repülőtér környezetében.

A Budapest Airport 2013. december 10-én vezette be a ferihegyi repülőtér 3-10 kilométeres környezetében működő – úgynevezett – fapados parkolókkal szemben is érvényesített behajtási díjat.

Ezek a vállalkozások a náluk parkoló utasokat mikrobuszokkal szállítják a terminálokhoz, ezeknek a behajtásáért kért plusz díjat a Budapest Airport – nyilvánvalóan – a fapados parkolók versenyképességének rovására, hiszen a behajtási díjat a parkolók kénytelenek voltak továbbterhelni az ügyfelekre (behajtási díj), vagy beépíteni az áraikba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A GVH jogsértést nem állapított meg az ügyben, és bírságot sem szabott ki, azonban arra kötelezte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjét, hogy:

  • csökkentse az egy napon belül harmadik alkalommal, valamint az aznapi további behajtásokat követően az első öt percre felszámolt díjat Terminál és Prémium parkolóiban: a Terminál parkoló esetében 300, a Prémium parkoló esetében 400 forintra;
  • részesítse kedvezményben a Bónuszkártyával rendelkezőket, ami a vállalás értelmében a Terminál parkoló használatakor 15%-os, a Prémium parkolónál 20%-os mértékű kedvezményt jelent majd, így a Terminál parkoló Bónuszkártyával 50 000 forint befizetésével 60 000 forint, a Prémium parkoló Bónuszkártyával pedig 25 000 forint befizetésével 28 750 forint áll a felhasználó rendelkezésére;
  • növelje 325 000 forintra a Bónuszkártyára feltölthető összeg felső határát;
  • tegye lehetővé, hogy az érkezési szinten található buszparkoló 15 km-es körzetében ténylegesen parkolót üzemeltető vállalkozások parkolóhelyet béreljenek, alkalmanként 2 órás időkorláttal, korlátlan számú napi behajtási lehetőséggel. A havidíj férőhelyenként, három parkolókártya igénylésével a Terminál parkoló esetében 150 000 forint + áfa, a Prémium parkoló esetében 225 000 forint + áfa, kombinált használatnál pedig 300 000 forint + áfa lesz.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu