Nem tudni, mire gondolt a fiatal kongói fiú, aki egy kisgép sugárhajtóművébe mászva akart Európába jutni. A hatóságok szerencsére időben észrevették, és ezzel megmentették az életét.

Az Afrikamag beszámolója szerint egy tinédzser a brazzaville-i Maya Maya Nemzetközi Repülőtéren mászott be a képek tanúsága szerint egy kisebb sugárhajtású gép hajtóművébe, ráadásul a csomagjával együtt.

A hatóságok szerencsére még időben észrevették, és a gép indítása előtt kitessékelték, majd a határőrség kihallgatásra vitte.

Ott a fiú azt mondta, Európába szeretett volna eljutni.

A potyautasok általában a futóműaknákat részesítik előnyben, bár ott sincsenek biztonságban. Erre példa, amikor egy férfi az Air France Pointe à Pitre és Cayenne között közlekedő repülőgépére mászott fel, de csodával határos módon túlélte a kétórás utat, a hatóságok viszont később előállították.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A futóműházban tartózkodni három szempontból sem életbiztosítás. Egyrészt kialakításából adódóan nincs benne túl sok hely, jól kell helyezkedni ahhoz, hogy a futómű a behúzáskor ne nyomja agyon a potyautast. A másik, hogy 8 ezer láb magasság fölött kihűléssel kell számolni.

A harmadik, hogy ezen a magasságon a levegő rendkívül ritka, a futóműházban sincsenek olyan körülmények, amelyek kedveznének az emberi szervezetnek. Az itt tartózkodók pár perc alatt hypoxiás, azaz oxigénhiányos állapotba kerülhetnek, és elveszíthetik az eszméletüket, de bele is halhatnak az oxigénhiányba.