A Rolls-Royce Trent 1000-es hajtóművek hibái miatt a LOT kénytelen típust cserélni a Budapest és New York, illetve Chicago közötti járatokon, az Air Eurpától bérelnek egy Airbus A330-200-ast egy hónapig – írta a Pasazer lengyel légiközlekedési szaklap.

Az AIRportal megkeresésére Adrian Kubicki, a LOT szóvivője megerősítette az értesüléseket. Mint mondta, a Rolls-Royce hajtóművek idő előtti fáradásos meghibásodásai miatt egy Dreamlinert az erőforrás cseréje miatt ideiglenesen ki kell vonni a flottából. Egy gép kivonása azonban a nyári szezon közepén olyan űrt hagy maga utána, amelyet pótolni kell.

A szóvivő elmondása szerint korábban az olasz Neostól béreltek egy Dreamlinert, amelyet a varsói bázisra telepítettek. Ezen a gépen viszont nem volt business class, ezért úgy döntöttek, inkább az Air Europától bérelnek egy Airbus A330-200-ast, amelyen van üzleti osztály és a kapacitása is nagyobb, mint a 8-as Dreamlineré: 272 turista, illetve 24 business ülés áll majd az utasok rendelkezésére.

Adrian Kubicki azzal indokolta a gép budapesti bázisra helyezését, hogy a korábbi lízingelt gépek Varsóba kerültek és emiatt túl nagy volt a negatív marketing hatás, számos varsói járatot törölni kellett, vagy lízingelt géppel kellett üzemeltetni. Hangsúlyozta ugyanakkor: a lépést rajtuk teljesen kívül álló okok miatt kellett meghozni, és végig azt a célt tartották a szemük előtt, hogy a budapesti és varsói menetrendet megtartsák, ne kelljen járatokat törölni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air Europa A330-200-asa augusztus 4 és szeptember 3 között teljesít majd szolgálatot a LOT budapesti bázisán. A wet-lease konstrukcióban (tehát személyzettel együtt) érkező gépen három magyar és egy lengyel légiutas-kísérő is szolgál majd, a budapesti hajózó személyzet többi magyar tagját viszont a varsói bázisra helyezik át ideiglenesen, és onnan teljesítenek majd hosszútávú járatokat.

Adrian Kubicki szerint előre nem látható, hogy a közeljövőben milyen intézkedéseket kell majd hozniuk a Rolls Royce Trent 1000-es hajtóművek javítása, esetleges cseréi miatt, minden a brit gyártó szakemberein múlik. Megjegyezte még, hogy globális problémáról van szó, amely miatt több Dreamliner sem szállhat fel. A LOT mindent megtesz annak érdekében, hogy minimalizálja a negatív hatásokat – tette hozzá.