Az már önmagában megér egy rövid hírt, ha felszáll Kijevből a világ utolsó és egyetlen ma polgári forgalomban üzemelő Antonov An-22 Antei repülőgépe, mely a legnagyobb légcsavaros repülőgép is egyben. Ha Magyarország és Budapest körzetében halad el, akkor meg pláne!

Hallottál egy nagyon mély dörmögő hangot tegnap 2018. október 18 csütörtökön délután 5 óra körül?

Ő, azaz az UR-09307 lajstromjelű Antonov An-22 Antei volt az, mely Kijevből Madridba repült és 26 000 lábas magasságban haladt el Magyarország felett, kb Hollóháza – Szentendre – Őriszentpéter vonalon!

A 44 éves repülőgép egyébként egy nagyjavítást, modernizálást követően 2016-ban állt újra forgalomba, a típusról és a repülőgép történetéről itt írtunk bővebben.

Az An-22-es a világ legnagyobb turbopropelleres repülőgépe, négy darab Kuznyecov NK-12MA hajtóművel van felszerelve. Mind a négy hajtóművén egy-egy pár ellentétesen forgó 6,2 méter átmérőjű négytollú légcsavarral, melyek működése az igen jellegzetes dörmögő hangját is adja a repülőgépnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgép 60 tonna áru szállítására képes, hatótávolsága mintegy 5000 kilométer. A tehertér hossza 33 m, szélessége 4,4 m, emellett 29 fő szállításra alkalmas utastere is van. A tehertér mögött helyezték el teherajtókat, hidraulikusan mozgatható rakodó rámpával. Füves repülőtérről is képes üzemelni, ehhez kisnyomású ballonkerekei vannak.

Íme egy friss videó a repülőgép kijevi felszállásáról! Ismerős a morgás?