A Budapest Airport harmadszor is megkapta a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) karbonsemleges minősítését, amely tanúsítja, hogy fenntartható módon üzemel, a működésekor keletkező szén-dioxid-kibocsátást teljesen ellensúlyozza. Ezt a minősítést a kelet-közép-európai régióban csak a budapesti légikikötő birtokolja.

A Budapest Airport Kelet-Közép-Európában elsőként először 2018-ban szerezte meg az ACI karbonsemleges minősítését, amelyet 2019-ben, majd pedig idén újra megkapott.

Az elismerést a ferihegyi repülőtérnek Jost Lammers, a Budapest Airport pár hete távozott vezérigazgatója, mint az ACI európai divíziójának elnöke adta át.

Fotó: Budapest Airport

Az elismerés azt jelenti, hogy a vállalat – a repülőtéren működő partnerekkel közösen – egyensúlyban tartja az energiatermelést és felhasználást, teljes mértékben ellensúlyozva a szén-dioxid-kibocsátást.

A Budapest Airport tavaly csatlakozott a Net Zero by 2050 elnevezésű kezdeményezéshez, amellyel azt vállalja, hogy nullára csökkenti a repülőtér működéséből eredő szén-dioxid-kibocsátást. A Budapest Airport terve, hogy átfogó fenntarthatósági stratégiával a vállalt határidő előtt,

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

már 2030-ra elérje a szén-dioxid-kibocsátástól mentes működést.

A reptérüzemeltető 2015-ben alapította meg a Greenairport programot, amelyben a repülőtéren tevékenykedő cégekkel és hatóságokkal közösen dolgozik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fenntarthatósági tervein. Ennek eredményeként – bár az utasforgalom öt év alatt 64 százalékkal emelkedett – az egy utasra jutó szén-dioxid-kibocsátás 5 év alatt közel 50 százalékkal csökkent.