Újabb megrendelőkre talált az Airbus C295 közepes méretű katonai teherszállító repülőgép. Tengeri járőr konfigurációban rendelt kettőt Írország, standard szállító felszereltséggel pedig Burkina Faso egy, Csehország két példányt.

Írország a típus jövőbeli harmincharmadik üzemeltetőjeként az Európai Unió Tengerügyi és Halászati Alapjának támogatásával rendelte meg a légierő számára a két speciális konfigurációjú C295-öst, amelyek fedélzetén integrált taktikai menedzsment rendszer (FITS) is helyet kap.

Az új, legmodernebb Collins Aerospace Pro Line Fusion avionikával érkező gépekkel az Ír Védelmi Erők irányítása alatt működő légierőnek lehetősége nyílik elavult, 1994-ben átvett CN-235 járőrgépeinek leváltására, vagy akár e kapacitásainak bővítésére. A szigetország 2023-ban kapja meg a gépeket.

Alberto Gutiérrez, az Airbus Defence and Space repülőgépekért felelős igazgatója a 247 millió USA-dollár értékű szerződés aláírásakor kiemelte: a gyártó számára a vásárlói bizalom legmagasabb szintű megnyilvánulása, hogy az elődtípust is üzemeltető ország újra elkötelezi magát a C295-ös mellett.

Illusztáció, festés előtt lévő CASA C295 példány egy tesztrepülésen (Forrás: Airbus)

Ezzel egy időben egy másik üzemeltető, Csehország kibővítette rendelését: az eredetileg Antonov An-26-os szállítógépei leváltására rendelt, 2010-ben átvett és azóta is nagyobb probléma nélkül üzemeltetett négy példányon felül további két C295-ösre szerződött le a gyártóval az ország.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az újabb példányokat már az élettartamuk végéhez közeledő, 40-41 éves, delegációk szállítására használt Jakovlev Jak-40-esek váltására rendelték meg – mondta el Flightglobalnak adott nyilatkozatában a cseh védelmi miniszter.

Ezen felül átfogó fejlesztési programban is megállapodtak az Airbusszal, eszerint a következő évtized elején az újonnan érkezők gépekkel megegyező képességűre fejlesztik a már üzemben álló példányokat is. Ennek része a wingletek felszerelése, új rádiókommunikációs és navigációs berendezések beépítése, valamint műholdas rendszerek telepítése is.

A két európai nemzeten túl 2019 utolsó hónapjában Burkina Faso is rendelt a C295-ösből, de csak egyetlen példányt, sztenderd szállító konfigurációban.