A gázturbinás légcsavaros regionális repülőgéphez a gyártói és támogatási jogokat birtokló De Havilland Aircraft of Canada Limited három megoldást dolgozott ki, amelyekkel a típus áruszállításra is használhatóvá válik.

Az úgynevezett Quick Change (QC) megoldással az üzemeltetők a pillanatnyi piaci igényeknek megfelelően gyorsan átalakíthatják Dash 8-400-asaikat áruszállítási célra. Ehhez az utastérben E kategóriás füstérzékelő rendszert telepítenek.

A második megoldás az e-kereskedelem terjedése miatt egyre nagyobb bevételi potenciállal kecsegtető csomagszállításra (Package Freighter – PF), vagy a kabinajtókon keresztül fedélzetre rakodható ömlesztett rakomány szállítására teszi alkalmassá a típust. Ehhez rögzítő rendszert és akár a paletták mozgatását segítő rakománykezelő rendszert is kínálnak.

Forrás: De Havilland Canada

A harmadik, teljes értékű áruszállítóvá alakítási opcióval pedig szabványos konténerek is szállíthatók, ehhez az egyéb változtatások és a konténerek vagy raklapok fedélzeti mozgatásához szükséges rendszer mellett nagy, 2,8 x 1,8 méter méretű raktérajtót alakítanak ki a törzsön.

A repülőgép kabinjában szabványos LD1, LD2, LD3 és LD4 konténerek is szállíthatók, a gyártó közlése szerint az LD3-as változatból akár nyolc is, így a központi repülőtereken nagyobb gépekről átrakodott szállítmányokat viheti tovább a Dash 8-400-as regionális repterekre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: De Havilland Canada

A gyártó közlése szerint a típus üzemeltetői így több üzleti modell szerint is hasznosíthatják az alacsony költségszinttel repülhető gépeket, amelyek értékét és jövedelemtermelő képességét is növelik a kanadai hatóság által jóváhagyott átalakítási megoldások.