Az év végéig visszafizeti az államnak a járvány idején felvett 45 millió dolláros kölcsönt az El Al, az izraeli légitársaság ezt követően bővítheti útvonalhálózatát, dolgozói számát, és új repülőgépeket is forgalomba állíthat.

A kölcsönt egy kormányzati csomag részként kapta a cég azzal a céllal, hogy átvészelje az ország határainak közel kétéves lezárásával járó válságot, amely miatt bevétele és nyeresége jelentősen visszaesett.

A minisztérium és az El Al közölte, hogy a hitel visszafizetése két évvel a határidő előtt történik, de az alku részeként az El Al tervezett 62 millió dolláros részvénykibocsátása 2023 áprilisára csúszik, míg az állam december 20-ig 20 millió dolláros biztonsági előleget fizet a légitársaságnak.

Az El Al, amely négy éve veszteséges, 1900 alkalmazottat – a személyzet közel egyharmadát – bocsátotta el a kormány által előírt helyreállítási terv részeként, hogy a járvány csúcspontján hozzájusson a 210 millió dolláros segélycsomaghoz.

A hitel törlesztését követően lazulnak az El Al gazdálkodását érintő korlátozások, így bővítheti útvonalhálózatát, személyzetet vehet fel, repülőgépeket lízingelhet, működőtőkébe és új bevételi csatornák fejlesztésébe is befektethet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Az El Al 2028-ig továbbra sem fizethet osztalékot és nem vásárolhatja vissza saját részvényeit.

Kapcsolódó hír, hogy az elmúlt napokban az izraeli Phoenix biztosító opciót gyakorolt az El Al Israel Airlines törzsutas-programjának mintegy 20 százalékára. Az El Al 14 millió dollárt kap, és a tranzakciót követően a törzsutasprogram 80,1 százalékának tulajdonosa marad.