Különleges repülőgépet helyeznek el a kaliforniai Ronald Reagan Elnöki Könyvtár előtt: a világon elsőként itt láthatja majd a nagyközönség állandó kiállítási darabként a légierő egyik flottából kivont F-117A Nighthawk gépét.

Illusztráció (Forrás: Wikimedia Commons)

A US Air Force első alacsony észlelhetőségű, “lopakodó” vadászbombázó-típusának egyik példányát a Lockheed Skunk Works részlege hatástalanította és készítette fel új feladatára.

A munka érdekessége, hogy a típust a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján ugyanez a részleg tervezte és hozta létre. A máig érzékeny hadititokként kezelt, számos teóriával és összeesküvés-elmélettel körülvett lopakodón végzett munkálatokhoz így ennek a részlegnek van meg egyedül a szükséges háttere.

A 803-as oldalszámú, “Váratlan Vendég” (Unexpected Guest) nevű gép 1984 májusától 2007 márciusáig szolgált a légierő kötelékében, a hivatalos közlés szerint ezalatt 78 éles bevetést teljesített a világ különböző pontjain, majd a kaliforniai Tonopah légibázison tárolták le.

A hosszú távú, gondos megőrzés oka, hogy a Kongresszus kivonásról szóló 2008-as határozata arról is rendelkezik, hogy néhány példányt határozatlan ideig olyan állapotban kell tartania a légierőnek, hogy azok bevethetősége helyreállítható legyen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ennek részeként elszigetelt támaszpontokon meg nem erősített információk szerint a mai napig vannak működő F-117-esek, és időnként a levegőbe is emelkednek, hogy a pilóták fenntarthassák képzettségüket. Az elmúlt években arról is érkeztek hírek, hogy állítólag a közel-keleti konfliktusokban is bevetették a kivonás ellenére.

A kiállításra kijelölt példányt november elején szállították át a Lockheed üzemébe, hogy ott elvégezzék a hatástalanítását, kiszereljenek minden, a statikus bemutatás miatt szükségtelenné vált berendezést, és elvégezzék a sárkányszerkezet újrafestését.

A folyamat lezárultával a Váratlan Vendéget kaliforniai Simi Völgybe, a Ronald Reagan Elnöki Könyvtárhoz szállítják, ahol egy F-14 Tomcat vadászbombázó mellett állítják ki. A nagyközönség itt a tervek szerint december 7-től tekintheti meg.

Videó a 803-as F-117 Nighthawk hatástalanításáról