Hírek szerint a Korean Air fő tulajdonosa megvenné a második legnagyobb dél-koreai légitársaság, az Asiana Airlines csaknem harmadát, amivel meghatározó szerephez jutna utóbbiban.

Az ügyet ismerő források szerint a Korean Air fő tulajdonosa, a Hanjin Group az Asiana Airlines legnagyobb hitelezőjével, az állami tulajdonú Koreai Fejlesztési Bankkal (KDB) egy különleges átvételi konstrukcióról tárgyal – írja a Jonhap hírügynökségtől származó információk alapján a Korea Herald.

Ennek értelmében az Asiana 30 százalékát szerezné meg a Hanjin, amelybe pedig cserébe a KDB beszállna, és a vétel pénzügyi hátterét is biztosítaná.

Ezzel a fejlesztési bank lenne a cégcsoport harmadik legnagyobb befektetője, a vállalatbirodalom pedig az Asiana fő tulajdonosává válna.

Forrás: Boeing

Az eladás ötlete állítólag a pénzintézettől ered, a tárgyalások két hónapja zajlanak a források szerint. A bank hivatalos közlése szerint a felvásárlás az egyik opció, de egyelőre semmiről nem született döntés. A Hanjin képviselői sem erősítették meg, hogy az ügylet lezárult volna.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Asiana Airlines eredeti tulajdonosa, a Kumho Industrial már előzetes megállapodást kötött a Hyundai Developmenttel az eladásról, de a járvány miatt a 2,1 milliárd USA-dollár értékű ügylet meghiúsult. A légitársaságot végül a KDB, illetve a Koreai Export-Import Bank vásárolta meg.

A Korean Air csodával határos módon a járvány első hullámának idején is nyereséges tudott maradni, sőt üzemi szinten jobban teljesített, mint tavaly, jelentős elbocsátás és átszervezés nélkül, mivel az áruszállításra fókuszált.