Az orosz Volga-Dnepr Antonov An-124-es és Iljusin Il-76-os repülőgépei szállították Boden-tó partján fekvő Friedrichshafenbe a Landshut névre keresztelt, egykori Lufthansa Boeing 737-200-as repülőgépet.

A szétszerelt 737-200-asrepülőgép törzsét, szárnyait, vezérsíkjait, hajtóműveit és üléseit a brazíliai Fortaleza repülőteréről szállították Németországba, hogy teljes restaurálást követően kiállítsák a friedrichshafeni Dornier-múzeumban.

A Landshut nevű Boeing azzal vált híressé, hogy ez a gép teljesítette 1977. október 13-án a Lufthansa Palma de Mallorcából Frankfurtba tartó járatát, melyet négy palesztin térített el. A repülőgép fedélzetén 86 utas, a négy terrorista és ötfős személyzet utazott.

A repülőgép öt napig volt a terroristák uralma alatt, eközben több közbenső repülőtér érintésével mintegy 10.000 kilométert tett meg, végül október 18-án, a szomáliai Mogadishu repülőterén a német különleges szolgálat, a GSG-9 kommandósai megrohamozták a gépet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az akció során három terrorista halt meg, akik az előző napon megölték Jürgen Schumannt, a repülőgép kapitányát. A repülőgép összes utasa és az ötfős személyzet négy tagja túlélte a terrorcselekményt.

Az 1970-ben gyártott, D-ABCE lajstromjelű Boeing 737-230-as típusú repülőgép az eseményt követően még 1985-ig repült a Lufthansa flottájában, majd Dél-Amerikába került, végül több évig a brazil Fortaleza repülőterén várta sorsát.

A repülőgépet a Lufthansa Technik 15 szakembere szerelte szét a brazil repülőtéren, a teljes projekt költsége – beleértve a teljes restaurálást is – eléri a 10 millió eurót.

Ein Stück Geschichte ist nach Deutschland zurückgekehrt. Die vor 40 Jahren von Terroristen entführte Lufthansa-Maschine …

Posted by Bodensee-Airport Friedrichshafen on Samstag, 23. September 2017