Arra kérte a brit kormányzatot a London-Heathrow repülőtér üzemeltetője, hogy az utasok után beszedett adót bioüzemanyagot támogatására fordítsák – írta a Flightglobal.

A repülőtér üzemeltetője szerint ők támogatják a kormányt abban, hogy 2050-re karbonsemleges legyen az iparág, most azonban arra kérik az ország vezetését, hogy fektessen be legalább 4 milliárd fontot a fenntartható forrásból származó üzemanyagok gyártásába. Ennek az összegnek a fedezete a repülőtértől az utasok után beszedett adó lenne.

Ugyanakkor a repülőtér üzemeltetője az ENSZ repülési szervét, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO) is megszólította, szerintük ugyanolyan célt kellene kitűzniük, mint a karbonsemlegesség terén.

Fotó: KLM

Mindeközben az üzemeltető nyilvánosságra hozta első féléves gazdálkodási eredményét is, e szerint a cég 4 százalékkal 1,46 milliárd fontra növelte árbevételét, az üzemi eredmény pedig 1,5 százalékkal 900 millió fontra nőtt.

A fenntartható forrásból származó üzemanyagok támogatásában ezúttal egymásra találtak a légitársaságok és a repülőterek, a légicégeket tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) idei, szöuli konferenciáján már szó volt az alternatív üzemanyagok támogatásáról. Ahogy Heathrow, úgy az IATA is azt szeretné, ha a kormányok nem plusz adókat vetnének ki, hanem a meglévő forrásokból a fenntartható üzemanyagok elterjedését támogatnák.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Franciaországban is most van napirenden hasonló lépés, bár ott plusz adó kivetésével, és esetlegesen a rövidebb légi útvonalak beszüntetésével, és a forgalom vasútra terelésének ötletével kampányolnak.