Bemutatta a Bell Helicopters az 505 Jet Ranger X típusú, SLS (Short Light Single) osztályba tartozó forgószárnyasát a nagyközönségnek. Az idén Kaliforniában az Anaheim Convention Center ad otthont a helikopter gyártásban érdekelt kiállítóknak.

A vállalat a bemutatót egy nagyszabású audiovizuális „sokkot” okozó kivetítéssel indította, mellyel kellően ráirányította a figyelmet a Bell 206 Jet Ranger utódjának szánt kisgépre. A Bell standján három 505 Jet Ranger X mock-up volt megtekinthető, melyek kiviteltől függően utasszállító, rendőrségi és közüzemi szolgáltatóknak szánt külső és belső kialakítással rendelkeztek. A prezentáció közben ismertették a típus legfontosabb jellemzőit és képességeit is.

Az új Jet Ranger X maximális sebessége 231 km/h, hatótávolsága 666 kilométer és szolgálati csúcsmagassága 3352 méter lehet 1500 kilós maximális tömeg mellett. Mindezen paramétereket a Turbomeca Arrius 2R hajtómű, a Garmin G1000H avionika és két csatornás FADEC repülésvezérlő rendszer segítségével éri el.

A Bell 505 Jet Ranger utasszállító kivitelének látványterve (Forrás: Bell Helicopters). | © AIRportal.hu

A Bell 505 Jet Ranger utasszállító kivitelének látványterve (Forrás: Bell Helicopters).


Az enteriőrre jellemző, hogy maximum öt ember számára biztosít elegendő helyet és a nagy üvegfelületei révén pedig nagyszerű kilátást nyújt a pilótáknak és utasoknak egyaránt.

John Garrison, a Bell elnök-vezérigazgatója a rendezvényen elmondta, hogy az új Jet Ranger egy igen árérzékeny piaci szegmensben kíván versengeni a konkurenciával. Az 505-ös ára egyelőre még nem ismert, de azt tudni lehet, hogy a Robinson R66 839 ezer dolláros árával olcsóbb, mint a Bell legkisebb gépe lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Bell nagyratörő tervei szerint az SLS kategóriás gép első példányainak összeszerelése 2015-ben kezdetét veheti, a Louisiana állambéli Lafayette regionális repülőtér közelében építendő új üzemükben.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!