Hét ajánlat érkezett az Alitalia egyes részeire, kilétük egyelőre titkos – közölték a társaságot irányító menedzsment vezetői.

A társaság vezetői a napokban bontják fel az ajánlatot és kezdik el értékelni azokat. A pályázók kilétéről egyelőre nem közöltek információkat.

Sajtónyilatkozatokból azonban két pályázóról biztosan tudni: az angol easyJet, illetve a német Lufthansa-csoport biztosan adott be ajánlatot. A Lufthansa olasz lapértesülések szerint 500 millió eurót ajánlott a társaság egyes vagyonelemeiért, amelyekbe főként a rövidtávú flotta, résidők, illetve a személyzet fele, 6 ezer fő tartozik. Későbbi reagálásuk szerint az átszállóforgalom és az európai direktjáratok egy-egy része érdekli csak, a márkát pedig fenntarthatóbb formában vinnék tovább.

Az easyJet szintén megerősítette, hogy ajánlatot adott, ugyanakkor erről szóló hivatalos közleményében nem tértek ki az ajánlat részleteire.

Korábban a Ryanair is jelezte, hogy erősen érdeklődik az olasz légicég iránt, aztán később visszavonták a még be sem adott ajánlatukat, mivel jött a járattörléses botrány, a Ryanairnek elég volt a pilótahiánnyal megbirkóznia.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Alitalia vezetői két hete döntöttek arról, hogy október 2-ről 16-ra tolta ki a kötelező érvényű ajánlatok beadási határidejét. A tárgyalások utáni végső ajánlat november 5-i határidejét ez a módosítás nem érinti. Ez utóbbi fázisban a tárgyalások során az érdekeltek még megváltoztathatják a korábban tett ajánlatukat.

Az Alitalia május elején vontult csődvédelembe, miután a dolgozók nem szavazták meg az újabb átalakítási tervet. Az Etihad 2014-es bevásárlása óta sem volt képes nyereségesen üzemelni, ezért döntött a társaság az újabb karcsúsítás, és részben diszkontosított üzemelési forma bevezetése mellett. A szakszervezetek elfogadták a javaslatot, a dolgozók viszont elutasították. Ezt követően az Etihad bejelentette, nem finanszírozza tovább az olasz légitársaságot.