A bevezetés július 1-jei határideje előtt egy hónappal hét uniós tagországban bemutatkozik az egységes utazási szabályokat jelentő közös Covid-igazolvány, Magyarország és több más állam egyelőre teszteli a rendszert.

Mint arról többször beszámoltunk, a mostanra elfogadott egységes igazolványt az Európia Bizottság még március elején javasolta, azért, hogy az utazási feltételek minden országban azonosak legyenek.

Az elmúlt hetekben 22 tagállam tesztelte sikeresen a technikai hátteret biztosító portált, amely most lépett működésbe, és bár az uniós rendelet csak július 1-jétől alkalmazandó, Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország már június 1-től kiadja a közös igazolványt.

Illusztráció (Fotó: Lufthansa)

A bizottság honlapján lévő közlemény szerint egyelőre a többi tagállam úgy határozott, hogy csak akkor vezetik be az uniós igazolványt, ha minden funkció telepítését befejezték, így a következő hetekben csatlakoznak.

A digitális formában vagy papíron kiállított közös dokumentummal háromféle módon lehet igazolni, hogy tulajdonosa nem fertőzött az új koronavírussal, és minden EU-tagországban kölcsönösen elfogadott lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egyrészt bizonyíthatja, ha védőoltást kapott az új koronavírus ellen (kötelezően az uniós jóváhagyású vakcinákat kell elfogadnia a hatóságoknak, de ezek mellett továbbiakat is figyelembe vehetnek), vagy tesztet végeztetett, amelynek eredménye negatív lett, avagy felgyógyult a betegségből.

A T-Systems és az SAP által létrehozott technikai hátteret, az uniós portált a bizottság luxemburgi adatközpontjából üzemeltetik. A portál a személyes adatok lekérdezése nélkül is ellenőrizni tudja az összes igazolvány QR-kódjaiban található digitális aláírást.