Három héttel a hetedik szabadságjog megadása után a Wizz Air négy új szentpétervári járat elindítását jelentette be, Pozsonyba, Szófiába, Bukarestbe és Vilniusba repülnek idén nyártól.

A magyar hátterű diszkont légitársaság a Routes Online írása szerint idén nyáron a Fjodor Dosztojevszij Nemzetközi Repülőtérről Pozsonyba, Vilniusba, Bukarestbe és Szófiába indít járatokat Oroszország második legnépesebb városából.

Pozsonyba június 1-jén indul az első járat, majd hetente négyszer repülnek ezen az útvonalon a Wizz Air gépei. Vilniusba két nappal később indul meg a szolgáltatás heti két járattal, Bukarestbe július 1-jén, Szófiába 2-án indulnak az első járatok, mindegyik hetente háromszor közlekedik.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a szentpétervári bejelentéskor azt mondta, a lépés újabb jele a légitársaság orosz piac felé való elköteleződésének. A légitársaság 2017-ben indította el a Budapest és Szentpétervár közti, tavaly októberben pedig a London-Luton és Szentpétervár közti járatot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint megírtuk, a pulkovói repülőtér az első orosz légikikötő, amely hetedik szabadságjogot kaphatott. Ennek lényege, hogy egy légitársaság olyan járatot indíthat két idegen ország között, amely nem érinti a központjaként bejegyzett államot – a Wizz Air esetében Magyarországot. Erre azért van szükség, mert Oroszország nem része az uniós Nyitott Égbolt (Open Skies) egyezménynek, a járatokat bilaterális megállapodások útján szabályozzák.

Az orosz hatóságok 21 országot jelöltek meg (köztük Belgiumot, Dániát, Írországot, Norvégiát és Portugáliát), ahová hetedik szabadságjog alapján megkötések nélkül, további kilenc ország felé pedig némi megkötéssel (a többi közt Ausztria, Csehország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság) közlekedhetnek légijáratok. A hetedik szabadságjog megadása előtt Oroszország 53 országgal szemben megkönnyítette a vízumigénylési folyamatot a Szentpétervárra utazók számára.

A pulkovói repülőtér ezekkel az intézkedésekkel hatalmas bővülésre számít, várakozásaik szerint nemzetközi gyűjtő-elosztó repülőtérré tudnak majd válni.

Fotó: Pulkovo Airport

A városközponttól 23 kilométerre délre található, 1932-ben megnyitott Fjodor Dosztojevszkij Nemzetközi Repülőtér (LED) az Aeroflot egyik bázisa, 6 millió lakosú körzetet szolgál ki. A két terminállal rendelkező repülőtér tavaly 19,5 millió utast kezelt, 8,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.