Heti három járatot indít 2017 májustól Budapest és London Southend között a Flybe brit légitársaság. Várhatóan Embraer E195-ösökkel teljesítik majd a járatokat.

Fotó: Flybe | © AIRportal.hu

Fotó: Flybe

A Budapest Airport lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint 2017 májusától közlekednek a járatok kedd, csütörtök és szombat délutánonként. Ezzel gyakorlatilag minden irányból megközelíthető lesz a brit főváros, miután a Flybe London Southend (SEN) repülőtérre közlekedik.

Az AIRportal.hu iparági forrásokból származó információi szerint a járatot a dublini székhelyű Stobart Air légitársaság repüli majd, a Flybe-vel kötött franchise szerződés keretében, wet-lease alapon (repülőgép személyzettel, karbantartással, biztosítással együtt) 118 személyes, bérelt Embraer E195 jetekkel. A járatokra a Flybe értékesíti a jegyeket.

A jövő nyári menetrendben már 6 légitársaság és 5 repülőtér áll rendelkezésre az utasoknak, ha Londonba szeretnének repülni. A brit fővárostól északra Luton és Stansted, nyugatra Heathrow, délre pedig Gatwick repülőtere ismert a magyar utazók számára. Ebbe a széles kínálatba lép be új célpontként brit fővárostól keletre fekvő Southend (SEN) repülőtér. A Temze tölcsértorkolatának északi felén található Southend-on-Sea városa mellett található repülőtérről nagyjából egy óra alatt érhető el London belvárosa.

London népszerűsége töretlen, csak idén másfél millióan utaznak ezen az útvonalon repülővel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság tervei szerint a járattal a szabadidős utazókat, elsősorban a briteket célozza meg, akiknek a kontinens legjobb úgynevezett city break desztinációit szeretné kínálni. Budapest pedig pont ilyen, vagyis vonzó hosszú hétvégés célpont. A járatok menetrendje is ehhez alkalmazkodik: a délutáni órákban közlekedik, ami nagyon kényelmesen elérhető a szállodai kijelentkezés után. A magyar utasok is nyernek az új járattal: a még szélesebb kínálat általában kedvezően hat az árakra. London Southend repülőtere ráadásul közvetlen vasúti kapcsolattal rendelkezik, ahonnan 50 perc alatt érkezik be a vonat a Liverpool Street állomásra.

A Budapest és London közötti repülőjáratokra kiapadhatatlan a kereslet. Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője azt is közölte, hogy idén 14 százalékkal nőtt a brit utasok száma, ami 2016-ban várhatóan átlépi az évi másfél milliós forgalmat. A szakember örül a Flybe bejelentésének, hiszen az új útvonalak nyitása mellett nagyon fontos, hogy a Budapestről már elérhető városok felé is bővül a kínálat – kapacitás bővítés vagy új szolgáltatók belépése révén.

A Flybe egyik Bombardier Q400-asa Amszterdamban. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Flybe egyik Bombardier Q400-asa Amszterdamban. (Fotó: AIRportal.hu)


Az exeteri székhelyű Flybe légitársaság Európa legnagyobb független regionális fuvarozója. Éves utasforgalma tavaly 8,2 millió volt, kiigazított eredménye szolid, 5,5 millió fontos nyereséget mutatott, de egy évvel korábban még 25,5 millió fontos veszteséget írtak le. Flottájuk ATR-ekből, Embraerekből és Bombardier Q400-asokból áll, 81 gépes parkjával mintegy száz célállomásra repül.

A Stobart Air dublini székhelyű, ír légitársaság, bázisaik Dublin, Cork, Southend és Isle of Man. A southendi reptér pedig a Stobart Group tulajdona.