Hetven kiállító, köztük a Lockheed Martin és több kínai cég is visszamondta szereplését a Singapore Air Show-n, amelyen rendkívüli intézkedéseket vezettek be a koronavírus miatt.

A légi szalon szervezői a hétvégén jelentették be, hogy a tervezettnél jóval kevesebb szakmai és egyéni látogatóval számolnak, a nagyközönség által megváltható jegyek számát is korlátozták a koronavírus miatt, a belépőknek pedig szigorúbb ellenőrzésen kell átesniük. A tavalyi 54 ezer helyett 45 ezer látogatóval számolnak, jelen állás szerint 45 országból 930 cég vesz részt a kiállításon.

Szingapúrban eddig 43 embert diagnosztizáltak a vírussal, de haláleset nem történt.

Mivel a szalon lemondása több millió dolláros kártérítést vont volna maga után, a szervezők úgy döntöttek, megtartják a rendezvényt, de a kínai cégek nagy része is lemondta a részvételt. A nagy kiállítók közül a Lockheed Martin mellett a szintén amerikai Raytheon is visszalépett, a Pentagon pedig csökkentette a kiutazó delegáltak számát – írja a Reuters.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ettől függetlenül a szervezők arra számítanak, hogy kisebb értékű szerződéseket be fognak jelenteni a február 11. és 16. között zajló rendezvényen.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) a járvány kitörése előtt 4 százalékos bővülést várt 2020-ra az utasforgalomban, és 2 százalékkal élénkebb áruforgalommal számolt. Andrew Herdman, az ázsiai-óceániai légitársaságok szövetségének vezetője ugyanakkor a Reutersnek azt mondta, a kínai belföldi járatok 50-70 százalékát törölték, ami drasztikus lépés, így jelenleg senki nem tudja megjósolni, mekkora bővülés várható erre az évre.

A főként kínai belföldi forgalmat érintő lépések miatt az Egyesült Államok a vártnál tovább maradhat a világ legnagyobb légiközlekedési piaca. Korábbi becslések szerint Kína 2028-ban vette volna át az elsőséget az USA-tól, kérdés, hogy a járvány mennyivel veti majd vissza a forgalmat.