Hiányos dokumentáció miatt kellett a Brussels Airlines washingtoni járatának visszafordulnia az Atlanti-óceán közepétől, számítások szerint a hiba akár 800 ezer eurójába is kerülhetett a légitársaságnak.

Az eset az aviation24.be portál szerint szombaton történt az SN515-ös járattal, amelyet a tervek szerint az OO-SFZ lajstromjelű Airbus A330-200-assal teljesítettek volna. A légitársaság azonban indulás előtt lecserélte a gépet, és az OO-SFL lajstromjelű A330-300-ast forgatták be a járatra.

Emiatt eleve két órával később tudott csak elindulni, de amikor a gép átszelve az Egyesült Királyság és Írország légterét nem Kanada partjainál tűnt fel újra a radaron, hanem újra Írország fölött, feltűnt a gond. A gép ugyanis visszafordult az Atlanti-óceán fölött, és 9 órával az indulás után, helyi idő szerint este negyed 10-kor landolt Brüsszelben.

Fotó: AIRportal.hu

A járat teljesítése közben ugyanis a hírek szerint kiderült, hogy nem töltötték ki a szükséges papírokat a gépcsere során, így ez az A330-as nem léphetett be az Egyesült Államok légterébe.

Ha mégis belépnek, azzal vélhetően bírságot kellett volna fizetnie a légitársaságnak, de az ügyeletes inkább úgy döntött, hogy visszafordítja a gépet, és törlik a visszaúti, Washingtonból Brüsszelbe tartó járatot is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az érintett utasoknak étkezési kuponokat adtak és szállodában helyezték el őket, emellett átfoglalták jegyüket más járatokra. Az unió 261-es irányelve szerint mindannyian jogosultak kártérítésre is. A Flyertalk ki is számolta, hogy a manőver a társaságnak 600 és 800 ezer euró közötti összegbe, mintegy 210-250 millió forintjába került.