Hitelei átvállalásával és a légiközlekedéshez nem szorosan kapcsolódó vagyontárgyak kiszervezésével próbálja segíteni az indiai kormány a tulajdonába lévő Air India értékesítését.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség beszámolója szerint India kormánya szeretné értékesíteni a nem túl jó anyagi körülmények között létező nemzeti légitársasága egy részét, de ehhez vonzóvá kell tenni, mivel jelenlegi formájában senkinek sem kell.

A tervek között szerepel, hogy a kormány átvállalja a cég magas, 8 milliárd dolláros hitelállományát, és egyes, a légiközlekedéshez nem szorosan köthető vagyontárgyakat egy külön állami cégbe szerveznék ki. A társaság ugyanis rengeteg ingatlannal rendelkezik Londontól Tokióig, ezek között két szálloda is van, de külön cégbe szerveznének öt leányvállalatot és egy vegyesvállalatot is.

A  döntést az Arun Jaitley pénzügyminiszter által vezetett tanács fogja meghozni, és a kormány semmitől nem zárkózik el, még külföldi befektetőt is elviselne, ha ezzel megmenthető a légitársaság.

Az Air india Boeing 787 Dreamlinere Budapesten. (Fotó. AIRportal.hu)

A lényeg, hogy az Air India életben maradjon, ha beszünteti az üzemelését, az senkinek nem jó, a hitelezők pedig a pénzüket akarják, nem egy leállított légitársaságot – mondta Pusapati Ashok Gajaparhi Raju polgári közlekedési miniszter.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az ügy azért is ilyen fontos a kormánynak, mert Narendra Modi miniszterelnök korábban ígéretet tett a kormány pénzügyi helyzetének javítására, ezért az adómilliárdokat elnyelő légitársaság nem kívánatos vagyontárgy lett. Ehhez azonban a politikai pártoknak is lesz néhány szava, ahogy húsz évvel ezelőtt is egy politikai vita akadályozta meg az Air India értékesítését.

Arról nincsenek információk, hogy a döntést mikor hozhatják meg, de a helyzet egyre súlyosabb az indiai magán légicégek folyamatos erősödése miatt. Az Air Indiánál az üzleti tervet is át kell tekinteni.