Hivatalosan is átadták a forgalomnak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a 2B terminálhoz csatlakozó B utasmólót.

A több mint 10 ezer négyzetméteres, 7,8 milliárd forintból megépített mólón az első szélestörzsű gép, amelyet kiszolgáltak az American Airlines Philadelphiából érkezett Boeing 767-300ER-je volt.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója az ünnepélyes átadáson hangsúlyozta, hogy augusztus elején kezdték el az utasforgalomnak átadni az épületet és ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett a repülőtér.

Az elmúlt négy évben kétszámjegyű forgalombővülést mértek Ferihegyen, a tavalyi 13 millió után idén elérik a 15 milliós utasforgalmat, soha ennyi hosszútávú járat nem volt elérhető Budapestről, ezért döntöttek az új móló megépítéséről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emlékeztetett, hogy Torontóba, New Yorkba, Chicagóba és Philadelphiába is indulnak járatok, emellett szélestörzsű géppel jár Budapestre az Emirates Dubajból, illetve a Qatar Airways Dohából, az Air China pedig Pekingbe jár szélestötzsű géppel.

A létesítmény egyszerre három szélestörzsűt, valamint a nem schengeni keskenytörzsű forgalmat is ki tudja szolgálni 4 utasbeszállító kapuval, buszos, vagy gyalogos megközelítéssel, így összesen huszonhét-féle variációban lehet folytatni az utaskiszolgálást a terminálon.

Jost Lammers felhívta a figyelmet arra, hogy még szeptemberben megkezdődik a Cargo City, októberben pedig a hatszintes parkoló építése is.

Az épületet 18 hónap alatt építették fel, Szalados László, a kivitelező Kész Zrt műszaki vezérigazgató-helyettese azt mondta, nem kastélynak, hanem funkcionális épületnek tervezték az utasforgalmi épületet.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a repülőtér fejlesztése a turizmus és Magyarország külföldi megítélése szempontjából is fontos. Az elmúlt évben 29,5 millió vendégéjszakát töltöttek el szállodákban, ebből 14,9 milliót külföldiek, ez 7,9 százalékos növekedés.

 

A Budapest Airport hozzátette a maga részét a magyar gazdaság fejlődéséhez, fontos a megítélése a beruházások szempontjából – tette hozzá Menczer Tamás.

Az új móló épülete még nem készült el teljesen a következő hetekben végzik el az utómunkákat, az útlevélellenőző pontokat, illetve egyes látványelemeket kell még telepíteni. Shopok nem, kávézók viszont lesznek az új mólóban, beletelepülésük a következő hetekben várható.

Így készült a B-móló

2009-ben mi magunk sem gondoltuk, hogy ilyen hosszú távon részesei lehetünk a Budapest Airport sikereinek, és igazi partnerségben dolgozunk együtt majdnem egy évtizede. <3 Ezzel a videóval ismét köszönetet szeretnénk mondani mindazoknak, akik szívüket, lelküket adták a a Liszt Ferenc Repülőtér 2B oldali, új utasmólójának elkészítésében.

Közzétette: KÉSZ Csoport – 2018. szeptember 14., péntek