Hivatalosan is átadták a forgalomnak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a 2B terminálhoz csatlakozó B utasmólót.

A több mint 10 ezer négyzetméteres, 7,8 milliárd forintból megépített mólón az első szélestörzsű gép, amelyet kiszolgáltak az American Airlines Philadelphiából érkezett Boeing 767-300ER-je volt.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója az ünnepélyes átadáson hangsúlyozta, hogy augusztus elején kezdték el az utasforgalomnak átadni az épületet és ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett a repülőtér.

Az elmúlt négy évben kétszámjegyű forgalombővülést mértek Ferihegyen, a tavalyi 13 millió után idén elérik a 15 milliós utasforgalmat, soha ennyi hosszútávú járat nem volt elérhető Budapestről, ezért döntöttek az új móló megépítéséről.

Emlékeztetett, hogy Torontóba, New Yorkba, Chicagóba és Philadelphiába is indulnak járatok, emellett szélestörzsű géppel jár Budapestre az Emirates Dubajból, illetve a Qatar Airways Dohából, az Air China pedig Pekingbe jár szélestötzsű géppel.

A létesítmény egyszerre három szélestörzsűt, valamint a nem schengeni keskenytörzsű forgalmat is ki tudja szolgálni 4 utasbeszállító kapuval, buszos, vagy gyalogos megközelítéssel, így összesen huszonhét-féle variációban lehet folytatni az utaskiszolgálást a terminálon.

Jost Lammers felhívta a figyelmet arra, hogy még szeptemberben megkezdődik a Cargo City, októberben pedig a hatszintes parkoló építése is.

Az épületet 18 hónap alatt építették fel, Szalados László, a kivitelező Kész Zrt műszaki vezérigazgató-helyettese azt mondta, nem kastélynak, hanem funkcionális épületnek tervezték az utasforgalmi épületet.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a repülőtér fejlesztése a turizmus és Magyarország külföldi megítélése szempontjából is fontos. Az elmúlt évben 29,5 millió vendégéjszakát töltöttek el szállodákban, ebből 14,9 milliót külföldiek, ez 7,9 százalékos növekedés.

 

A Budapest Airport hozzátette a maga részét a magyar gazdaság fejlődéséhez, fontos a megítélése a beruházások szempontjából – tette hozzá Menczer Tamás.

Az új móló épülete még nem készült el teljesen a következő hetekben végzik el az utómunkákat, az útlevélellenőző pontokat, illetve egyes látványelemeket kell még telepíteni. Shopok nem, kávézók viszont lesznek az új mólóban, beletelepülésük a következő hetekben várható.

Így készült a B-móló

2009-ben mi magunk sem gondoltuk, hogy ilyen hosszú távon részesei lehetünk a Budapest Airport sikereinek, és igazi partnerségben dolgozunk együtt majdnem egy évtizede. <3 Ezzel a videóval ismét köszönetet szeretnénk mondani mindazoknak, akik szívüket, lelküket adták a a Liszt Ferenc Repülőtér 2B oldali, új utasmólójának elkészítésében.

Közzétette: KÉSZ Csoport – 2018. szeptember 14., péntek