Diákok számára hirdetett versenyt a HungaroControl január utolsó napjaiban, a vállalat hivatalos Facebook oldalán megjelent felhívásban és a cég weboldalán közzétett versenykiírásban. A HungaroControl Student Innovation Challengere olyan csapatok jelentkezését várja a cég, akik innovatív szemlélettel rendelkeznek, érdekli őket a légiforgalmi irányítás, szeretik a kihívásokat. A versenyre a K+F+I Platform tagintézményeinek BSc. és MSc. képzésben résztvevő hallgatói jelentkezhetnek.

A HungaroControl több hazai felsőoktatási intézménnyel és akadémiai szereplővel közösen 2015-ben megalapította a K+F+I Platformot. Ennek célja, hogy szorosabbá fűzze az intézmények közötti együttműködést, támogassa a hallgatók iparági lehetőségeit és potenciális közös kutatás-fejlesztési témákat határozzon meg, hajtson végre. Tágabb értelemben a platform a társaságnál egy olyan innovációs folyamat része, amely az ötletek születésétől egészen a termékfejlesztésig mindent lefed.

A K+F+I Platform tagjainak együttműködésével valósul meg a Student Innovation Challenge is.

A verseny alapvető célkitűzése lehetőséget biztosítani az egyetemi hallgatóknak, hogy a HungaroControl által megadott két témában ötleteikkel, koncepciójuk kidolgozásával növeljék az érintett kutatási területek tudástőkéjét, ugyanakkor munkájukat értékes pénznyereményekkel ismerjék el.

A HungaroControl remote tower munkatermének egyik pultja. (Fotó: AIRportal.hu)

A hallgatók egyéniben vagy maximum háromfős csapatokban mérhetik össze tehetségüket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A HungaroControl által meghatározott kritériumoknak megfelelő koncepciókat az előre kihirdetett szempontok alapján bírálják el. Az öt legjobbnak ítélt pályamunkát létrehozók pedig meghívást kapnak a K+F+I Platform tavaszi ülésére, ahol munkájukat egy szakmai zsűri előtt prezentálhatják – közülük kerül ki a verseny három díjazottja.

A távoli toronyirányítás és a drónok és azok forgalmi menedzsmentjét biztosító rendszeregyüttes (UTM) a Student Innovation Challange két hívószava.

A versenykiírás a témák meghatározását illetően igen szűkszavú, ennek oka, hogy a cég nem szeretné a hallgatókat befolyásolni a saját leírásaival. A témákról a verseny 2019. február 21-i nyitónapján, a HungaroControl székházában adnak bővebb tájékoztatást.

A HungaroControl elkötelezett a fiatal tehetségek, a leendő szakemberek képzésének támogatásában. Éppen ezért folyamatosan fogadja a szakmai gyakorlatos hallgatókat, továbbá a K+F+I Platform keretében meghirdetik az ún. Talent programot.

A program nemcsak a szakmai gyakorlat elvégzésére, hanem diplomamunka, sőt PhD disszertáció elkészítésére is lehetőséget ad azoknak a diákoknak, akik a platform valamely egyetemén tanulnak. A társaság sikeresnek ítéli a gyakornoki programját, hiszen jelenleg is több olyan kolléga tevékenykedik náluk, aki gyakornokként kezdte a cégnél pályafutását. Ugyanakkor szakembereik az egyetemi oktatás keretében is támogatják tudásukkal a jövő generációját.