A hurrikánok nem tépázták meg jelentősen a legnagyobb amerikai légitársaságok pénzügyi eredményeit, bár tény, hogy pár tízmillió dollár bevételtől azért elestek. De mindez csepp a tengerben, e nélkül is lejtmenetben vannak a cégek.

Az American Airlines 2,7 százalékkal 10,8 milliárd dollárra növelte árbevételét a harmadik negyedévben, kiadásaik pedig 5,3 százalékkal 9,6 milliárd dollárra növekedtek. Az üzemi eredmény így 1,2 milliárd dollár lett, ez 14 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, az adózott eredmény pedig 624 millió dollárt tett ki, 15 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A csökkenés azonban nem feltétlenül a hurrikánok okozta leállásnak köszönhető, hiszen a teljes éves eredményekben is hasonló folyamatok húzódnak meg. Az árbevétel (21,9 milliárd) 4 százalékkal nőtt, míg az üzemi eredmény (3,3 milliárd) 25, az adózott eredmény pedig (1,6 milliárd) 30 százalékos mínuszban van a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

A Delta Air Lines a harmadik negyedévben 6 százalékkal 11 milliárdra növelte bevételét, a kiadások 8 százalékkal 9,2 milliárdra emelkedtek. Az üzemi eredmény ebben az időszakban 1,8 milliárdot tettek ki, 7 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, az adózott eredmény pedig 1,1 milliárd dollár volt, 6 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanilyenkor.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Deltánál is ugyanaz a folyamat látható, mint az American Airlines-nál, a bevétel 31 milliárd dollárra nőtt, ez 3 százalékos javulás a január-szeptemberi időszakban, az üzemi eredmény 17 százalékos mínuszban van és 4,9 milliárd dolláron áll, az adózott eredmény pedig 3 milliárd dollár volt, 20 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A United is beleillik a sorba azzal a kivétellel, hogy a chicagói légicég a bevételek terén is lejtmenetben van, de csak a harmadik negyedévben. Az adatok szerint 0,4 százalékkal 9,8 milliárd dollárra csökkent a bevétel, a kiadások eközben 6 százalékkal 8,7 milliárdra emelkedtek, az adózott eredmény 32 százalékos csökkenéssel 1 milliárd dollárt tettek ki, míg az adózott eredmény 34 százalékkal 637 millió dollárra csökkent.

Az év eddigi részében a United 0,2 százalékkal 28.2 milliárdra növelte árbevételét, az üzemi eredmény 16 százalékkal 2,7 milliárdra, az adózott eredmény pedig ugyanekkora mértékben 1,5 milliárd dollárra csökkent.