Húsz évig hamis szakszolgálati engedéllyel repült a South African Airways egyik pilótája, a turpisság egy incidens utáni ellenőrzésen derült ki. A férfit elbocsátották állásából, és több milliós kártérítést követelnek tőle.

A Mail & Guardian dél-afrikai lap információi szerint a William Chandler nevű férfi 1994-ben csatlakozott a légitársasághoz pilótaként, korábban szintén a cégnél dolgozott: karbantartó volt. Mivel kereskedelmi pilóta szakszolgálati engedéllyel (CPL) rendelkezett, pilótaként alkalmazták.

Azonban mivel a megadott 5 éven belül nem tudta teljesíteni az ATPL (Airline Transport Pilot Licence) kritériumait, meghamisította engedélyét.

A légitársaságnak pedig nem tűnt fel, hogy a pilóta mindig visszautasította kapitányi kinevezését: ez esetben új eljárást kellett volna lefolytatni, amelyben kiderült volna a csalás.

Most pedig úgy derült ki, hogy az SA260-os, Johannesburg és Frankfurt közötti járatot teljesítő, ZS-SNF lajstromjelű Airbus A340-600-assal még tavaly novemberben a svájci légtérben történt egy incidens. Ennek során a Flightglobal szerint a gép sebessége rendkívüli mértékben megnőtt, de miután speciális eljárással sikerült stabilizálni a helyzetet, a géppel biztonságosan landoltak Frankfurtban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Egyszerre három vizsgálat is indult ezen ügyben, amelyek még folyamatban vannak, de az SAA azzal gyanúsítja a férfit, hogy félretájékoztatta a légitársaságot. Tlali Tlali, a South African szóvivője megerősítette, hogy a férfi hamis szakszolgálati engedéllyel repült a cégnél, mivel Chandlernek volt CPL engedélye, a férfi cselekedete nem jelentett repülésbiztonsági kockázatot.

Hozzátette: az illető minden szükséges biztonsági tréninget teljesített, ugyanakkor nyugtalanítónak találják a csalás tényét.

A légitársaság amellett, hogy elbocsátotta a férfit, több millió randot is követel tőle, mivel ATPL engedéllyel magasabb fizetésre volt jogosult.